Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord nu va fi gata în anul 2025, deși a fost promis de autorități, afirmă Asociația Pro Infrastructură, care afirmă că „mitul vitezei chinezești a fost încă o dată spulberat în România”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„După isprava deloc măgulitoare de pe Centura Zalău, care nici acum nu este gata, se mai rupe o dată mitul mobilizării legendare chinezești. Deși vorbim de două companii diferite, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) la București, respectiv Sinohydro la Zalău, ambele sunt controlate de mâna lungă a statului chinez care în 2021 a primit interzis la licitațiile din România și, prin urmare, nu are nicio motivație să-i dea bice în teren”, arată API.
Asociația susține că devine practic o certitudine faptul că lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord nu va fi gata în 2025, deși a fost promis de oficialii CNAIR și MT.
Ritmul lucrărilor „nu este nici pe departe suficient”, afirmă Asociația, care susține că, optimist, e posibilă deschiderea traficului cam într-un an de zile, dincolo de termenul contractual din februarie 2026. În scenariul pesimist, însă, inaugurarea va fi făcută (mult) în vara 2026 dacă antreprenorul nu reușește o mobilizare bună, mai susține API.
„Progresul fizic ce poate fi observat de la o filmare la asta este (foarte) slab și constructorul își mută echipele dintr-o parte într-alta a șantierului, pe modelul brevetat de turcii de la Alsim Alarko și de grecii de la Aktor în apropiere, pe sectoarele sudice ale A0. Nu există fluență în etapele de execuție, unele puncte avansează apoi stagnează aparent inexplicabil. Hei rup, stop, reconfigurare traseu”, transmite Asociația Pro Infrastructură.
Lotul 3 al A0 Nord Afumați – Pantelimon (8,60 km) este construit de China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), iar durata contractului este de 30 luni (12 luni proiectare, 18 luni execuție). Contractul pentru lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord a fost semnat cu firma CCECC în martie 2023, iar ordinul pentru începerea proiectării a fost dat începând cu data de 22 mai 2023, durata de realizarea a proiectului tehnic fiind de 12 luni cu 18 luni pentru execuție. Atribuirea a fost posibilă pentru că procedura de achiziție și depunerea ofertelor s-au făcut anterior Ordonanței de Urgență (din 2021) care interzice firmelor din China să participe la licitațiile publice ale Statului Român. Termenul de finalizare actualizat este prima parte a lunii februarie 2026. Valoarea construcției acestui lot este de 397,99 milioane lei (fără TVA), iar sursa de finanțare este asigurată prin Programul Transport.
Pe de altă parte, cei 4,47 kilometri ai lotului 4 al Autostrăzii A0 Nord dintre Autostrada A2 și DN3 pot fi dați în circulație în 2025 dacă se îndeplinesc simultan 3 condiții, consideră Asociația Pro Infrastructură.
Lotul 4 de pe A0 București Nord continuă primul lot al A0 Sud (lotul Alsim Alarko care s-a deschis anul trecut) și se va conecta la Pantelimon cu lotul 3 Nord pe care îl vor construi chinezii de la CCECC.