Constructorul român UMB turează motoarele pe lotul 2 al Autostrăzii A0 București Nord, tronson ajuns la 87% execuție, pe care lucrează 1.100 de drumari. Lotul 2 are 19 kilometri între DN 1 Corbeanca și DN 2 – Afumați, însă inaugurarea estimată pentru luna viitoare va fi una parțială, doar 10 kilometri între DN 1 și Autostrada A3 București – Ploiești (detalii aici).
CNAIR a prezentat joi, 5 octombrie, cel mai recent raport de monitorizare.
„Verificări pe șantierul lotului 2 Corbeanca – Afumați (A0 – Sector Nord) !
În șantier sunt mobilizați un număr de 1.100 de muncitori și 250 de utilaje. Antreprenor: Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL; Lungime: 19 km.; Durată contract: 34 de luni (12 luni proiectare, 22 de luni execuție); Valoare contract: 831,92 milioane de lei, fără TVA; Sursă de finanțare: PT; Stadiu actual: 87%; Ordin de începere execuție: 16.08.2022; Termen deschidere: 2024. Mobilizare bună. Antreprenorul și-a asumat deschiderea obiectivului până la sfârșitul anului 2023”, a transmis CNAIR.
Cele mai importate lucrări necesare deschiderii se fac la nodurile rutiere de la DN 1 și A3, la pasajele supraterane. Imagini recente de pe șantier au fost publicate pe Canalul YouTube Construim România:
Imagini de pe Lotul UMB pe care le-a publicat CNAIR:
Pe 20 septembrie la semnarea contractului pentru Lotul 1 A0 Nord, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estima deschiderea lotului 2 în octombrie menționând o inaugurare „pe aproape 20 de kilometri”, deși cunoaște că se poate deschide într-o primă etapă doar segmentul DN 1 Corbeanca – Autostrada A3 București – Ploiești.
Lotul 2 al Autostrăzii București Nord pe care UMB îl va deschide (parțial) în noiembrie este primul proiect de autostradă din România pe care se aplică un normativ de siguranță rutieră aprobat la sfârșitul anului 2020. Un Ordin al Ministrului Transporturilor semnat pe 30 decembrie 2020 de Cătălin Drulă la doar câteva zile de la preluarea mandatului (23 decembrie 2020) a prevăzut retragerea parapetelui median de protecție față de marcajul lateral stânga de pe banda a II (banda de viteză). Practic, prin acel ordin, CNAIR a obligat proiectanții să prevadă o distanță de siguranță mai mare (plus 25 cm) între marcaj și glisiera de metal dintre sensurile de mers, standardul fiind atunci de doar 25 de centimetri. „A0 Nord 2, primul proiect de autostradă din țară pe care se aplică normativul pe care l-am modificat în 2021 privind retragerea parapetelui median: mai mult confort la condus pe B2, o șansă în plus de redresare spre drum la intrarea pe marcajul rezonator fără a lovi automat parapetele”, a explicat, pe forumul Asociației Pro Infrastructură, fostul secretar de stat Horațiu Cosma (USR).
Spațiul de siguranță „câștigat” pentru siguranța șoferilor s-a făcut prin reducerea lățimii zonei mediene, dintre sensurile de mers, de la 3 metri la 2,5 metri explica fostul ministru Cătălin Drulă.