VIDEO Autostrada Transilvania : UMB lucrează cu 1000 de drumari între Nădășelu și Poarta Sălajului, singurul proiect de autostradă finanțat prin PNRR în șantier/Costuri suplimentare de 250 de milioane de lei din cauza alunecărilor de teren

UMB Autostrada Transilvania Pro Infrastructura

Mobilizare bună a constructorului UMB cu aprox. 1000 de drumari pe șantierul Autostrăzii Transilvania Nădășelu -Zimbor-Poarta Sălajului, singurul proiect de autostradă finanțat prin PNRR pe care se și lucrează, dar cu o posibilă majorare a costurilor cu 250 de milioane de lei, potrivit Asociației Pro Infrastructură care a publicat cea mai recentă filmare pe lotul Nădășelu-Zimbor ( 30 km.) După aproape un an de la primele lucrări, șantierul a ajuns la 20 %, pe traseu fiind prevăzute numeroase lucrări de artă : 33 de structuri reprezentând 8,7 kilometri, peste 20 % din lungime. Pentru remedierea alunecărilor de teren de lângă Nădășelu și Topa Mică, UMB estimează costuri suplimentare de 250 de milioane de lei (contractul a fost semnat pentru 1,4 miliarde lei), reprezentând un viaduct la Nădășelu și un tunel cut&cover la Topa Mică, dacă CNAIR acceptă modificarea soluției tehnice (invocând riscuri neprevăzute)

,,Tot tronsonul de 42 de kilometri de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la un stadiu fizic în jur de 20% și este singurul proiect finanțat prin PNRR aflat momentan în execuție. Este contractat complet cu același constructor, UMB, care este foarte bine mobilizat, cu aproximativ 1000 de muncitori, având un avans bun la structuri (cu elevații ridicate la multe dintre ele), săpături, ziduri de sprijin, drenuri și taluzări. Fabrica de grinzi de la Zimbor se pregătește de producție. Complexitatea proiectului este evidentă din imagini și din cifre: 8,7 km de poduri și viaducte (peste 20% din distanță), 12 milioane metri cubi de săpătură, 140 km de piloți forați pentru cele 33 de structuri și (vom vedea câte) ziduri de sprijin. Toate croșetate prin dealurile transilvănene instabile. Că veni vorba, în două locuri cu alunecări masive de teren trebuie modificată soluția tehnică, antreprenorul general estimând costuri suplimentare de 250 milioane lei. În zona Nădășelu (minutul 1:45 din filmare) se propune un viaduct în aval față de un simplu debleu licitat și contractat, iar în apropiere de Topa Mică (minutul 9:00) un tunel cut&cover, în planurile inițiale fiind desenat tot un debleu.” a transmis Pro Infrastructura.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Tronsonul Nădășelu -Zimbor ar putea fi deschis la finalul anului viitor, în cel mai optimist scenariu, doar dacă Ministerul Transporturilor acceptă solicitările constructorului, iar pe traseu nu mai apar și alte alunecări masive de teren, este concluzia celor de la Asociația Pro Infrastructură. Totodată, Asociația mai subliniază că statul încă nu a rezolvat situația castrului roman de la Zimbor. Potrivit datelor oficiale CNAIR, tronsonul Nădășelu -Zimbor de 30 km. este la 23 % stadiu fizic în timp ce Zimbor -Poarta Sălajului de 12 km. este la 0 %.

Contractul pentru secţiunile 3A2 Nădăşelu – Mihăeşti (17 km) şi 3B1 Mihăeşti – Zimbor (13 km) a fost semnat cu firmele lui Dorinel Umbrărescu în 2020 pentru 1,4 miliarde lei, un cost de 9,4 milioane euro/km, și o garanție de 10 ani. Volumul de lucrări este însemnat: 28 lucrări de artă, poduri, pasaje şi viaducte. Termenul de finalizare este 2024, potrivit CNAIR. Pentru secțiunea de 12 kilometri Zimbor-Poarta Sălajului, contractul semnat în iulie 2020 este de 680 de milioane lei, proiectul fiind în etapa obținerii Autorizației de Construire.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.