Constructorul UMB a reluat lucrările pe șantierul Drumului Expres Brăila – Galați, dar finalizarea viaductului de 1,8 kilometri peste Siret și peste calea ferată durează cel puțin un an și jumătate, așadar șansele de inaugurare pentru cei 11 kilometri de drum rapid dintre Brăila și Galați sunt destul de mici, consideră Asociația Pro Infrastructură.
Viaductul compus care include un pod hobanat peste Siret este cea mai dificilă structură de pe traseu și nu poate fi terminat până la sfârșitul anului, așa cum a promis în ianuarie 2023, la Brăila, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Ministerul Transporturilor a emis de-abia în decembrie 2022 Autorizația de Construire pentru viaductul de la kilometrul 10, iar avizul are o durată de 24 de luni, viaductul compus fiind o structură complexă din 4 segmente: viaduct de acces pe mal drept Siret (lungime 896+ metri), pod HOBANAT peste Siret (aproape 308 m cu deschideri 71+165+71), viaduct de acces pe malul stâng (puțin sub 448 metri) și pasaj peste calea ferată/complex feroviar (139+ m), potrivit API. Stadiul fizic de execuție pentru Drumul Expres este de aproximativ 30%, conform raportării CNAIR.
Cele mai noi imagini cu șantierul UMB pe Drumul Expres Brăila – Galați au fost publicate pe Canalul YouTube Raducu P Drum:
„Să râdem cu Grindeanu: DEx6 Galați – Brăila gata în 2023. Pe 27 ianuarie ministrul ne anunța triumfalist că Drumul Expres Galați – Brăila se va finaliza la sfârșitul acestui an. În loc să arunce în spațiul public promisiuni fanteziste cu zero șanse de reușită, n-ar strica dacă ministrul Grindeanu ar citi hârtiile pe care le semnează (precum AC nr. 65/20.12.2022) și nu ar mai înghiți pe nerăsuflate termenele împinse de antreprenor și/sau de oamenii din subordine. Așa cum v-am spus în nenumărate rânduri, pe cei 10,77 kilometri ai DEx6 Galați – Brăila, prima autorizație de construire (AC) a fost dată în 24.12.2021 pe aproximativ 7 km dinspre Brăila. Pe restul dinspre Galați AC a fost semnată de Grindeanu și emisă de MT în 20.12.2022 și prevede un termen de execuție de 24 luni. În capătul gălățean se execută o structură-mamut de aproape 1,8 kilometri compusă din 4 segmente: viaduct de acces pe mal drept Siret (lungime 896+ metri), pod HOBANAT peste Siret (aproape 308 m cu deschideri 71+165+71), viaduct de acces pe malul stâng (puțin sub 448 metri) și pasaj peste calea ferată/complex feroviar (139+ m). O asemenea lucrare se construiește în minim 18 luni, de unde și termenul realist de 24 luni din autorizație și din licitație/contract. Nici nu se pune problema să se finalizeze în 2023, având în vedere că AC abia a fost obținută și antreprenorul (UMB) abia a reușit să intre (timid deocamdată) în teren pe această zonă”, arată Pro Infrastructura.