VIDEO Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania: Șantierul Strabag merge ca pe roate. Drumul de legătură (19 km) ar putea fi deschis la sfârșitul anului viitor, înainte de termenul din contract

Drum Expres Oradea Autostrada Transilvania API

Mobilizare foarte bună a constructorului Strabag (Austria) pe Drumul Expres dintre Oradea și Autostrada Transilvania, anunță Asociația Pro Infrastructură (API), care a publicat cele mai recente imagini din dronă. Contractul pentru proiectarea și execuția legăturii Oradea la A3 a fost semnat în iulie 2021, pentru aproape 550 de milioane lei, iar Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire în această primăvară. Drumul de 19 km va fi construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km la profil de drum național cu 4 benzi. Va cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje și viaducte.

Cu o mobilizare foarte bună, lucrările ar putea fi terminate la sfârșitul anului viitor, înainte de termenul contractual, primăvara anului 2024, susține Asociația Pro Infrastructură.

„Ritm excelent la drumul de legătură de lângă Oradea. Obiectivul este mai puțin cunoscut, dar este unul important pentru regiune: conexiunea dintre Autostrada A3 și Centura Oradea formată din 13 km de drum expres veritabil, parte din coridorul A/DEx11 Arad-Oradea, plus 6 km de profil DN cu două benzi pe sens și parapet central. Antreprenorul a pornit ca din pușcă și, dacă va menține mobilizarea, are șanse reale să inaugureze tronsonul la final de 2023, înainte de termenul contractual din primăvara anului 2024. Dar la noi niciodată nu e simplu. Autoritățile bihorene s-au trezit acum că vor pasaje în locul celor două girații. Din păcate ele nu pot fi adiționate la contractul actual și trebuie licitate separat. Sperăm că aceste solicitări tardive nu vor bloca deschiderea anticipată din 2023”, potrivit API.
Practic, se va asigura legătura Oradei cu vama Borș 2 pe sectorul de Autostradă Biharia – Borș II, ciotul de 5,3 kilometri. Pentru următorul segment, Biharia – Chiribiș (28 km), CNAIR a lansat o nouă licitație. De la Oradea la Arad, este în etapa de proiectare Drumul Expres, licitația pentru execuție urmând să fie lansată anul acesta. În urma definitivării traseului, Drumul Expres Oradea – Arad va avea o lungime totală de 119 kilometri, un tronson va avea profil de autostradă cu trei benzi, un alt segment autostradă clasică iar cea mai lungă secţiune, profil de drum expres. Dacă se respectă noul calendar pentru predarea documentaţiei tehnice contractele de execuţie ar putea fi semnate cel mai târziu la începutul anului 2023 iar primele loturi deschise în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *