Introducerea de către lanțul Tesco din Marea Britanie a tehnologiei AI la unele case de self-checkout a determinat clienții să glumească pe seama asemănării izbitoare cu tehnologia arbitrilor asistenți video (VAR) utilizată în fotbal, scrie BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Supermarketul urmărește să reducă furturile din magazine prin instalarea de camere de luat vederi care să identifice situațiile în care cumpărătorii nu reușesc să scaneze corect un articol și apoi să afișeze o reluare în direct a faptului că articolul nu este scanat.
În timp ce unii cumpărători și-au bătut joc de această tehnologie, alții s-au plâns că este un pas prea departe, iar unii au spus că nu vor mai folosi sistemul de autocheckout.
Măsura vine după ce furtul din magazine în Regatul Unit a atins un nivel record în 2024.
Cifrele de la Oficiul Național de Statistică arată că infracțiunile de furt din magazine înregistrate de poliție în Anglia și Țara Galilor au crescut cu 20% anul trecut, ajungând la 516.971.
Însă numărul de furturi înregistrate chiar de comercianții cu amănuntul este chiar mai mare. Cifrele furnizate de British Retail Consortium sugerează că s-au înregistrat 20,4 milioane de furturi până în septembrie anul trecut, cu 3,7 milioane mai multe decât în anul precedent, care au costat comercianții cu amănuntul 2 miliarde de lire sterline.
„Ultimul articol nu a fost scanat corect”
Tesco a declarat că a implementat tehnologia în unele dintre magazinele sale în încercarea de a ajuta clienții care folosesc casele de marcat cu autoservire să identifice dacă un articol nu a fost scanat corect.
Supermarketul a declarat că acest lucru va face procesul de plată „mai rapid și mai ușor”.
În cazul în care un articol nu reușește să fie scanat, clienților li se afișează pe ecranul autoservirii o înregistrare video a încercării lor, însoțită de un mesaj care spune „Ultimul articol nu a fost scanat corect. Ieșiți din zona de împachetare și încercați din nou”.
Aceasta urmează unei măsuri similare luate de Sainsbury’s, care a implementat tehnologia de recunoaștere AI la casele de marcat cu autoservire din unele dintre magazinele sale.
„Revizuim în mod regulat măsurile de securitate din magazinele noastre, iar deciziile noastre de a le implementa se bazează pe o serie de factori, inclusiv oferirea clienților noștri a unei experiențe plăcute la casierie”, a declarat un purtător de cuvânt al Sainsbury’s.
„Tonul nu este permis”
„VAR Decision – Tonul nu este permis”, a glumit un comentator pe un videoclip postat pe Instagram care arată cum tehnologia semnalizează un articol care nu a reușit să fie scanat corect, care a avut mai mult de 3,5 milioane de vizualizări.
„Este clar că nu este în regulă”, a adăugat altul.
Dar pe Bluesky, un utilizator și-a exprimat temerile că tehnologia ar putea deschide ușa către mai multe măsuri de supraveghere. „Ce urmează? Drone care să te urmărească… tu pe la magazin?”
Pe Facebook, un alt utilizator a spus că „nu va mai folosi automatele de plată” după introducerea tehnologiei.
Un lucrător Tesco, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru BBC că a fost recunoscător pentru adăugarea noii tehnologii.
„Lucrez la self check-out pentru Tesco și mă simt ca și cum m-aș dubla ca paznic”, a spus acesta.
„Oricum nu ești plătit foarte bine și apoi trebuie să ai grijă de casele de marcat.
„Destul de des trebuie să monitorizez 10 case de marcat automate, singur, în timp ce doi angajați acoperă casele de marcat manuale”, au spus ei, adăugând că există mulți clienți care fură și încearcă să «păcălească sistemul».
„Foarte invaziv”
Dezvoltatorul de jocuri John O’Reilly, în vârstă de 28 de ani, a observat sistemele din magazinul Tesco din Woolwich, în sud-estul Londrei, și se întreabă cum poate cineva să se fie de acord cu „o tehnologie atât de invazivă”.
El spune că toată lumea are nevoie de cumpărături, astfel încât numărul persoanelor ale căror cumpărături pot fi urmărite este uriaș.
„Există măcar vreo regulă care să informeze clienții înainte de a intra? Cum naiba poate o persoană obișnuită să înțeleagă amploarea urmăririi? Copiii sunt măcar excluși din setul de date? Cine poate accesa aceste date? Sunt partajate cu poliția? Datele mele sunt vândute? Avem nevoie de răspunsuri la aceste întrebări!”
Record de furturi din magazine
Măsura marchează cea mai recentă încercare a comercianților cu amănuntul de a încerca să stopeze creșterea furturilor din magazine.
Tesco a introdus, de asemenea, cântare uriașe pentru cărucioare în magazinul său din Gateshead, ceea ce a determinat un răspuns la fel de mixt din partea cumpărătorilor la începutul acestui an.
„Sunt la controlul de frontieră sau la Tesco?”, a întrebat un utilizator Reddit.
Săptămâna trecută, lanțul de magazine Greggs a anunțat că își va muta alimentele și băuturile cu autoservire în spatele tejghelei în locurile unde există un nivel ridicat de furturi.
Iar în 2023, fotografiile care circulau pe rețelele de socializare arătau că supermarketurile au echipat produse, inclusiv fripturi și brânză, cu etichete de securitate, în timp ce cafeaua a fost înlocuită cu borcane false.