Videoclipuri care folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă circulă în mediul online, avertizează Banca Națională a României. Într-o postare pe pagina de instagram a instituției, BNR pune în paralel varianta deep fake și discursul original al lui Isărescu, pentru a arăta cum au fost manipulate mesajele.
“În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă”, transmite BNR, care prezintă varianta “fake” și discursul real.
“Am plăcerea de a vă prezenta o platformă creată cu sprijinul Băncii Centrale pentru cetățeni și pentru țară. Astăzi ea devine disponibilă pentru fiecare cetățean român”, pare să spună guvernatorul Mugur Isărescu, într-un video, în care se aude vocea sa. De fapt, acest mesaj este creat cu ajutorul tehnologiei deep fake. În realitate, Mugur Isărescu vorbea despre instrumente de politică monetară: “Spunea, demonstra și matematic că dacă ai un singur instrument, și băncile centrale au de regulă un singur instrument de politică și anume dobânda, celelalte sunt așa…”
Puteți vedea aici cele două clipuri video:
View this post on Instagram
Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.
Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții.
BNR recomandă ca, în cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente.
“Nu divulgați niciodată informații precum numărul contului dumneavoastră bancar, detalii de pe actul dumneavoastră de identitate sau orice alte informații cu caracter personal și nu transferați niciodată bani fără a ști cine îi va primi. Nu luați decizii de investiții fără a verifica și a fi siguri de sursa/ legitimitatea recomandărilor”, transmite BNR.
Fenomenul deep fake, extins pentru înșelătorii financiare. “Ce așteptăm pentru a acționa mai ferm la nivelul autorităților? Să ne sune un ministru fake de finanțe la ușă?”
Și imaginea și vocea premierului Ciolacu au fost folosite în mesaje deep fake. Sub pretextul intermedierii unor investiții în branduri de rezonanță pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe rețelele sociale proliferează tot soiul de înșelătorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru. Astfel, una din reclamele intercalate printre postările Facebook-ului îl arată pe Marcel Ciolacu care ne oferă sfaturi de investiții, scrie conso.ro.
Și analistul financiar Iancu Guda a fost ținta unor astfel de manipulări:
“Deși plângeri au existat mai mereu, puține măsură legale au fost întreprinse, singurele decizii vizibile fiind atenționările periodice ale ASF privind așa zișii intermediari autorizați la BVB care de fapt nu erau pe lista societăților care pot opera legal în România”, arată reprezentanții portalului Conso, după ce au prezentat exemplul Ciolacu – deep fake.
“Când însă scheme de acest fel încep să folosească imaginea premierului și să-i simuleze discursul, profitând de rezonanța unor branduri locale care au avut recent tangențe cu piața de capital, lucrurile par destul de grave. Ce așteptăm pentru a acționa mai ferm la nivelul autorităților? Să ne sune un ministru fake de finanțe la ușă pretinzând că a venit să strângă sumele pentru subscrieri?”, se întreabă cei de la Conso.