Constructorul Podului peste Dunăre de la Brăila face noi reparații la puțin peste o lună de la reasfaltarea parțială a zonelor cu denivelări. La câteva zile de la fisurarea covorului asfaltic așternut la jumătatea lunii septembrie, WeBuild decopertează asfaltul până la tablierul metalic, potrivit imaginilor publicate pe pagina de Facebook Drum Expres Focșani – Brăila – Constanța.
Pentru făgașele apărute în august, la doar o lună de la inaugurare, CNAIR a dat vina pe transportatorii de mărfuri care nu ar fi respectat restricțiile de tonaj de 40 de tone și cele impuse în timpul zilei de 7,5 tone în cele câteva zile de caniculă. Totodată, CNAIR a dispus și o expertiză pentru verificarea tehnologiei/mixturii asfaltului. „Am cerut antreprenorului să facă o expertiză, poate fi și o metodologie de așternere a asfaltului care nu s-a potrivit acestui tip de pod”, au spus atunci oficialii Companiei de Drumuri. O posibilă explicație poate fi și lipsa de priză între tablierul de metal, hidroizolația aplicată în iarnă și straturile de asfalt. Podul nu este recepționat, ci doar dat în trafic pentru că lucrările nu sunt terminate. Podul se închide pe timpul nopții cu excepția week endului pentru demontarea macaralelor.
În imaginile de acum câteva zile se pot observa fisuri majore în asfalt prin care se vede până și tablierul.
Stadiul fizic al proiectului este de 97%, dar șansele pentru finalizarea drumului de legătură (Varianta Jijila) până la finalul anului sunt destul de mici după cum a transmis CNAIR.
Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019. Investiția de peste 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.