VIDEO Podul Brăila: Astaldi a început primele lucrări pentru aplicarea hidroizolației pe tablier. Constructorul ar putea primi al doilea certificat negativ intermediar din cauza întârzierilor

Pod Brăila Hidroizolație tablier

Constructorul Podului peste Dunăre de la Brăila a început lucrările pentru aplicarea hidroizolației pe tablierul metalic, prima etapă fiind grundul peste viaductul suspendat cu o lungime de doi kilometri. Sunt lucrări pe care Astaldi ar fi trebuit să le facă încă din toamnă pentru ca termenul promis pentru inaugurarea podului, 20 decembrie, să fie respectat.

Pe 3 octombrie 2022, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu verifica șantierul, iar șeful de șantier din partea Astaldi, inginerul Dragoș Burlan, prezenta graficul de lucrări care indica finalizarea Podului și, parțial, a drumurilor de legătură pe 19-20 decembrie.

„Termenele le știe toată lumea, deschiderea circulației la sfârșitul acestui an pe variantele explicate (n.r cu o parte a drumurilor de legătură). Au fost discuții despre soluțiile tehnice, unele au fost depășite…graficul, vă rog să-l filmați și să-l pozați foarte bine, prin care constructorul a venit aici și s-a angajat…va fi și pus în practică să fie unul real. Mă aștept ca pe 19- 20 cu concursul celor de la CNAIR, acolo unde lucrurile pot fi închise în cadrul legal”, spunea Sorin Grindeanu.

Stadiul fizic de execuție este de 82,27%, potrivit graficului de progres al Companiei de Drumuri.

Cele mai recente imagini pe șantierul Podului peste Dunăre au fost publicate pe contul YouTube Răducu PDrum. Înainte de așternerea covoarelor asfaltice (cel mai probabil de-abia la primăvară) se aplică hidroizolația pentru a proteja structura metalică:




Este clar că inaugurarea Podului de la Brăila se amână cu cel puțin șase luni, până la jumătatea anului viitor, dar la sfârșitul acestei luni CNAIR trebuie să finalizeze raportul pentru ultimele trei luni, octombrie, noiembrie și decembrie, iar asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure riscă un al doilea certificat negativ. Primul certificat intermediar a fost anunțat în octombrie. „Penalizarea” CNAIR se aplică pentru ambele firme, deși constructorul japonez și-a respectat termenele din cea mai dificilă etapă ridicarea și montarea tablierului metalic.

Constructorul italian s-a folosit de toate întârzierile pe care le-a cauzat CNAIR pentru a obține o extensie de șase luni, care ar trebui calculată de la data contractuală, așadar ar fi trebuit să încheie lucrarea în iulie 2022. Totuși, la patru ani de la primele lucrări, CNAIR face exproprieri un temei solid în instanță pentru ca antreprenorul să reclame „neîndeplinirea obligațiilor contractuale ale beneficiarului”, adică faptul că terenul nu a fost complet eliberat și astfel nu ar fi putut să lucreze.

Lucrările pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *