Se fac noi reparații la Podul peste Dunăre de la Brăila. Constructorul Webuild (Italia) face lucrări de consolidare la rampa dinspre Brăila la o tasare semnificativă de peste 10 centimetri, conform imaginilor pe care le-a publicat Monitorul de Brăila

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Tasările sunt mai vechi, din toamna anului 2023, iar constructorul a încercat din luna decembrie să refacă planeitatea atât pe benzile de urcare cât și pe cele de coborâre de pe malul brăilean, așternând un nou strat de asfalt de umplutură. Continuarea scufundării pilonului viaductului a impus adoptarea de urgență a unei soluții tehnice de consolidare a acestuia, actualmente forându-se piloni suplimentari în încercarea de stopare a tasărilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, se iau în calcul variantele unei ,,pungi de apă” sau o consolidare insuficientă a terenului în timpul execuției, dar nu sunt afectate și blocurile de ancoraj : ,,după stoparea tasărilor, constructorul va trebui să refacă planeitatea, să încarce până la cotă/Ori nu au făcut o consolidare bună a terenului, ori este o pungă de apă ” – explicațiile CNAIR.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

,,Trambulina” de la rampa Brăila se poate observa de la secunda 40 :

CNAIR va recepționa podul peste Dunăre de la Brăila doar la finalizarea lucrărilor și în condițiile de calitate din contract, conform unui comunicat de presă transmis marți, 6 februarie 2024. De asemenea, Compania de Drumuri dă noi asigurări privind siguranța circulației pe pod, dar admite problemele cu infiltrațiile din blocurile de ancoraj care încă nu au fost remediate. Explicațiile vin după ce publicația defapt.ro a descris problemele de calitate de la pod care a fost „inaugurat” la cel mai înalt nivel în iulie 2023, la solicitarea constructorului, dar fără ca lucrările să fie terminate. Totuși, Compania de Drumuri nu reușește să explice cum s-au executat lucrări neconforme sub monitorizarea consultantului (inginerul supervizor) și a inginerilor CNAIR din UIP (unitățile de implementare).

Într-un comunicat publicat marți, pe pagina de Facebook, CNAIR arată că antreprenorul WeBuild (fostă Astaldi) nu a remediat definitiv problemele covorului asfaltic și nici nu a finalizat legătura lungă pe la Jijila.

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public despre situația derulării contractului pentru proiectarea și construcția Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila, facem următoarele precizări:
Siguranța celor care circulă pe pod nu este pusă în pericol absolut deloc, așa cum se susține tendențios în articolul publicat astăzi. Contractul nu este finalizat, iar recepția lucrărilor se va face doar după îndeplinirea tuturor standardelor de calitate stipulate în contract. Contractul cu antreprenorul WeBuild este în întârziere din cauza mobilizării deficitare a acestuia. În urma inspecțiilor în șantier, Inginerul și reprezentanții CNAIR au identificat infiltrații la blocurile de ancoraj dinspre localitățile Brăila și Jijila. Astfel, pentru monitorizarea infiltrațiilor și închiderii Rapoartelor de Neconformitate, CNAIR a realizat o „Expertiză Tehnică a lucrărilor executate de Antreprenor în șantier”, iar o primă măsură a vizat următoarele:
Monitorizarea situației podului din momentul constatării infiltrațiilor, iar după punerea în funcțiune cu încă 6 luni. O mare parte dintre aceste infiltrații au fost stopate, iar ca urmare a punctelor de vedere transmise de Expertul Tehnic după punerea în funcțiune a Podului, acesta a prelungit perioada de monitorizare până la data de 31.03.2024, urmând să se stabilească după această dată o soluție finală de închidere a infiltrațiilor. În urma procesului de verificare a şuruburilor parapetului de siguranţă de pe Podul Suspendat de la Brăila s-a constatat că din totalul de 100.000 de şuruburi, au fost slăbite un număr de 401, ceea ce înseamnă aproximativ 0,4% din totalul acestor elemente. La 2 săptămâni de la darea în trafic a podului, a fost consemnat de către Inginer apariția de văluriri la nivelul căii de rulare. În data de 25.07.2023, Antreprenorul a justificat apariția acestor degradări ca urmare a traficului greu și temperaturilor crescute. De asemenea, CNAIR a solicitat pe 02.08.2023 clarificări cu privire la apariția văluririlor si presupusa încălcare a restricțiilor de trafic. Totodată a mai solicitat ISCTR suplimentarea controalelor pe sectoarele în care sunt impuse restricții. Până în momentul de față, antreprenorul a intervenit de 3 ori pentru remedierea structurii rutiere pe pod, dar fără a remedia definitiv această problemă. Pe 08.09.2023, Antreprenorul a informat Beneficiarul cu privire la acțiunile de remediere întreprinse pe Calea 2, banda 1, respectiv frezarea și reașternerea stratului de uzură. Deși pasajul CF de la km 0+385 este finalizat, constructorul nu a solicitat recepția, astfel încât acesta nu poate fi utilizat. Pentru finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în contract, Antreprenorul mai are de efectuat următoarele tipuri de lucrări:
– drumuri de acces (drumul spre Jijila);
– lucrări de construcție a bazinelor de retenție a apei pluviale;
– efectuarea marcajelor și montarea elementelor de semnalizare verticală-orizontală pentru siguranța circulației;
– lucrări de remediere a tasărilor apărute la asfaltările efectuate”, a transmis CNAIR.

Hidroizolația și covorul asfaltic de la Podul Brăila trebuie înlăturate ca urmare a neconformităților rețetei și a punerii în operă, susținea în noiembrie 2023 Ovidiu Barbier, fost director general adjunct al CNAIR. Ovidiu Barbier, de profesie inginer CFDP (Căi Ferate Drumuri și Poduri), citează concluziile și recomandările raportului CESTRIN care arată că refacerea hidroizolației, decaparea completă și așternerea unui nou covor asfaltic pe tablier sunt singurele soluții pentru remedierea problemelor apărute la doar o lună de la inaugurarea Podului din 6 iulie 2023. Raportul pe care șeful CNAIR Cristian Pistol l-a cerut CESTRIN (instituție de specialitate care deține laborator) încă nu a fost publicat, dar neconformitățile au fost recunoscute miercuri, chiar de Pistol: „Am solicitat de la toți experții, inclusiv intern, CESTRIN ne-a prezentat un raport săptămâna trecută care a fost comunicat antreprenorului și supervizorului lucrării că nu au respectat rețeta, nu au respectat producerea și așternerea așa cum ar fi trebuit” (detalii aici).

Barbier spune că, în urma testelor, deformarea asfaltului (proba de ornieraj) este dublă față de cea admisă. „Principala problema în acest moment este cea legata de asfaltul de pe podul principal. În 2022, pe când lucram la IBB, s-a primit comanda de la antreprenorul general pentru analiza in laborator a 9-10 rețete de asfalt cu surse de agregate și bitum…După analiza s-a constatat ca una dintre rețete s-ar apropia de nivelul minim admis din standarde….Deci, un prim semnal era primit. ,,Problema” la aceasta structura este legata de faptul ca este o structura metalica integrala, suporta temperaturi mari și deformații elastice foarte mari date fie de ecartul de temperatura fie de încărcări fie de vânt etc…..Acest aspect trebuie sa ducă la elaborarea de rețete speciale de asfalt, de asternerea în condiții foarte bune, cu o amorsa corespunzătoare etc.