La sfârșitul lunii martie începe forarea primului tunel al „Metroului de Otopeni”, iar din aprilie și al doilea utilaj TBM va intra în subteran dinspre Băneasa (stația Tokyo) spre stația 1 Mai, a anunțat duminică secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.
Startul oficial al lucrărilor din subteran pentru secțiunea de sud, Gara de Nord (1 Mai) – Băneasa, practic primele șase stații ale Magistralei M6 spre Otopeni, se face cu aproape un an întârziere față de primele estimări, întârzierea fiind cauzată și de numărul mare al avizelor necesare (aprox. 200).
Invitat duminică, la B1 TV, Scrioșteanu a anunțat că asocierea de constructori din Turcia Alsim Alarko – Makyol va derula în următoarele două săptămâni transportul pieselor care formează prima „cârtiță” TBM.
„Până la stația Tokyo, zona comercială Băneasa, procentul de execuție este de 24%. Pot să vă spun că săptămâna viitoare, până la sfârșitul lunii, începe transportul pieselor care compun primul utilaj TBM care va intra în subteran, iar la sfârșitul lunii martie se dă startul forării primului tunel, galeria dinspre Băneasa spre Piața Chibrit, iar după o lună, în aprilie, va intra și al doilea utilaj, tot cu forare spre Piața Chibrit”, a explicat Scrioșteanu.
„Metroul de Otopeni”, în cărți pentru 2028
În decembrie 2024, Economedia scria că Metrorex va semna cu SOMET contractul de 1,6 miliarde lei pentru șină, instalații și automatizare pe Magistrala M6 Gara de Nord-1 Mai – Aeroport Otopeni. Oferta Asocierii SOMET (Leader) – Theda Mar – UTI – TIAB – Salcef a fost declarată conformă, marți, 17 decembrie 2024, conform datelor publice pe care le-a verificat Economedia.
Contractul pentru șină și instalații a fost relansat în licitație în iulie 2024, iar Asocierea condusă de constructorul SOMET (România) a depus singura ofertă. Somet a lucrat pe M4, la contractul pentru prelungirea M2 Pipera – Berceni cu stația nouă Tudor Arghezi și face parte din Asocierea condusă de Gulermak care a început lucrările pe secțiunea II Băneasa – Otopeni a M6.
Lucrările pentru prima secțiune (tronsonul de sud) Gara de Nord – Băneasa (stația Tokyo) au început în urmă cu un an cu Asocierea Alsim Alarko – Makyol, iar pentru secțiunea de Nord, tot cu 6 stații, Gulermak a început execuția stației I.C. Brătianu, de lângă Otopeni. Contractul cu o durată de 44 luni pentru șină, instalații și automatizare este esențial pentru punerea în circulație în 2028 a Magistralei, singura necunoscută fiind materialul rulant necesar operării Magistralei cu 12 stații.
Pentru prima secțiune a M6, contractul cu Alsim Alarko – Makyol (constructor care a lucrat pe Autostrada A0 București) este finanțat din PNRR, iar pentru secțiunea II, Gulermak (constructorul metroului de la Cluj) finanțarea este asigurată parțial din creditul de peste 1,5 miliarde lei de la Guvernul Japoniei accesat în urmă cu peste 10 ani.
În septembrie 2024, Metrorex transmitea pentru Economedia că licitația pentru cele 12 rame de metrou necesare operării M6 va fi lansată până la finalul anului, dar potrivit datelor publice din prezent procedura de achiziție încă nu a fost lansată nici până la această dată.