Un tren de probă al căilor ferate din Ucraina a trecut pe linia redeschisă de la Câmpulung la Tisa „ajutat” cu o prăjină pe care feroviarii au folosit-o pentru a înălța cablurile de electricitate, locomotiva fiind mai înaltă și riscând să agațe liniile de tensiune și comunicații. Punctul feroviar de frontieră România – Ucraina de la Câmpulung la Tisa, în județul Maramureș, a fost redeschis în noiembrie 2022 după 15 ani de la trecerea ultimului tren de călători.
Improvizația a fost descrisă de fotograful maramureșean Claudiu Hotea pe pagina de Facebook:
„Moment istoric azi, 22 februarie 2023: pe calea ferată Câmpulung la Tisa (frontiera cu Ucraina) – Sighet a trecut un tren ucrainean după mai bine de 15 ani de când acest tronson de cale ferată (CFR 411 sau 429) a fost abandonat. Au fost mici surprize, dar trenul a ajuns cu bine în gara Sighet și a plecat mai departe spre Valea Vișeului”.
Ultimul tren de călători între Ucraina și România, prin cele două puncte de frontieră – Teresva (UZ), respectiv Câmpulung la Tisa (CFR), circulase pe 17 octombrie 2007. Atunci, în urma controlului vamal, au fost descoperite mai multe cartușe de țigări de contrabandă ascunse printre scaunele trenului. Vameşii români din Câmpulung la Tisa au vrut inţial să confişte trenul venit din Ucraina, însă, după cinci ore de cercetări, l-au lăsat să se întoarcă peste graniţă. Era singurul tren de călători care ajungea în această gară, notează publicația de specialitate ClubFeroviar.
Întârzierea Căilor Ferate Române pentru a redeschide mai rapid liniile de la frontiera cu Ucraina a fost taxată de fostul secretar de stat USR în Ministerul Transporturilor, Horațiu Cosma.
„Păcală Grindeanu lovește din nou: ucrainenii au deschis ieri încă o cale ferată la granița cu România, însă trenul lor s-a blocat la noi în cablurile de electricitate. Anul trecut, vecinii noștri au reconstruit în plin război o linie de cale ferată de 20km în doar 2 luni, dar au mai așteptat încă 4 luni după România să curețe bălăriile de pe partea noastră ca să o poată inaugura. Între timp, ucrainenii n-au stat cu mâinile în sân și au mai reparat o linie ce intră în România, în județul Maramureș, aproape de Sighetu Marmației. Ca și în 2022, tot ei au pus la bătaie și trenul. Și, ca în 2022, pe noi tot nepregătiți ne-au prins. La o trecere la nivel, trenul s-a blocat în cablurile de electricitate aeriene aflate prea jos. A reușit să treacă doar după ce un angajat feroviar le-a ridicat cu un băț. O scenă demnă de Caragiale. Este inadmisibil ca o țară membră UE, aflată într-un context economic și strategic net favorabil, să se împiedică în asemenea hal la fiecare proiect de interconectare cu un stat lovit de război și de o criză economică majoră, dar care, în schimb, gestionează ireproșabil aceste proiecte. Într-un stat condus de politicieni responsabili, conducerea CFR era trimisă la plimbare încă de la eșecul de anul trecut. Însă, la noi, Sorin Grindeanu l-a răsplătit cu o nouă prelungire de mandat pe directorul CFR Ion Simu, același individ pus sub acuzare de DNA pentru corupție”, spune Cosma.
Directorul Căilor ferate din Ucraina, Alexandr Kamyshin a scris pe Twitter că: „În august 2022, în plin război, am terminat de reconstruit 20 de kilometri de șină care era închisă de 17 ani. Am reușit asta în doar 2 luni. Și apoi am așteptat încă 4 luni ca românii să-și termine partea lor din linie”.
„Just to remind. Back in August 2022, in the middle of the war, we completed 20km of new track reconstruction. That track was closed for 17 years. We done it in 2 months. And then we waited for another 4 months while Romanian railways completed its part of the job”, a spus el.
Circulația feroviară între România și Ucraina a fost reluată pe 18 ianuarie 2023, pe ruta Valea Vișeului – Rahov (Ucraina), după o suspendare de 17 ani, a anunțat compania CFR Infrastructură. Pe această linie cu ecartament larg circulă două perechi de trenuri aparținând operatorului feroviar din Ucraina, iar durata călătoriei este de aproximativ o jumătate de oră.