Vineri se lansează “Rabla la electrocasnice”. Programul demarează în trei etape, pentru categorii diferite de produse

masina de spalat, electrocasnice

Programul Rabla pentru electrocasnice se lansează în această săptămână, vineri fiind prima zi în care beneficiarii se pot înscrie în programul care are un buget de 75 milioane de lei. Autoritățile estimează că vor exista peste 200.000 de beneficiari, pentru achiziția de produse din nouă categorii. La această ediție, programul se lansează etapizat: prima categorie care se va finanța vizează mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

A doua categorie se adresează celor care vor să cumpere televizoare, laptopuri sau tablete, iar categoria a treia se referă la aparate de aer condiționat, aspiratoare și uscătoare de rufe. Ministrul a mai precizat că au fost modificate categoriile de clase energetice, pentru a fi în acord cu noile norme europene.

Sumele care se asigură, sub formă de vouchere sunt următoarele: 400 de lei pentru mașini de spălat rufe (cel puțin clasa energetică C), 400 de lei pentru mașini de spălat vase (noua clasă energetică D), 400 de lei pentru aparate de aer condiționat (cel puțin clasa A++), 400 de lei pentru combine frigorifice, congelatoare (cel puțin clasa E), 400 de lei pentru televizoare (cel puțin clasa energetică E), 400 pentru uscătoare de rufe (clasa A++) , 200 lei pentru aspiratoare, 500 lei pentru laptopuri, 300 lei tablete

“La ediția precedentă au fost probleme la înscrierea beneficiarilor, am regândit sistemul. În prima fază, printr-un proces foarte simplu, se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic. Trebuie să menționeze nume, localitate , județ, CNP, adresă de email, număr de telefon. Beneficiarii au opțiunea de a încărca pe loc cartea de identitate și o declarație pe proprie răspundere cu privire la datele personale. Perioada de înscriere va dura o săptămână”, a precizat ministrul.

Prima etapă se va desfășura în perioada 21 mai – 3 iunie și va viza mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate frigorifice. Etapa a doua e programată pentru 4-17 iunie și e dedicată celor care cumpără televizoare, laptopuri, tablete, iar etapa a treia e în perioada 18 iunie -1 iulie, pentru achiziția de aparate de aer condiționat, uscătoare și aspiratoare.

Pentru achiziția de mașini de spălat vase și uscătoare de rufe se poate preda orice echipament din program, în celelalte cazuri, e nevoie ca echipamentul vechi să fie din aceeași categorie cu cel nou.

 

 

Sursa foto: Pexels, Ekaterina Belinskaya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *