Vladimir Putin reclamă că „țările neprietenoase” nu plătesc încă gazele în ruble

Redacția apr. 14, 2022 0 comentarii
vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova, stadion, jocurile olimpice, beijing

Președintele rus Vladimir Putin a reclamat joi, la o întâlnire privind situația din industria petrolului și gazelor naturale, că există „eșecuri” în plata în ruble a exporturilor de resurse energetice rusești de către „țările neprietenoase”, scrie TASS.

„Băncile din aceste țări cele mai neprietenoase întârzie transferul plăților”, a explicat Putin, amintind astfel că Guvernul rus a stabilit deja condițiile pentru plata în ruble a resurselor energetice, pentru ca Rusia să se îndepărteze treptat de euro și dolar.

Potrivit Interfax, Putin a declarat că, în prezent, nu există o alternativă rezonabilă la gazul rusesc în Europa.

„Încercările țărilor occidentale de a înlătura furnizorii ruși, de a înlocui resursele noastre energetice cu surse alternative vor afecta inevitabil întreaga economie globală. Consecințele unui astfel de pas pot fi foarte dureroase, în primul rând pentru inițiatorii unei astfel de politici. Ei nu se pot descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gaze naturale, de exemplu. Pur și simplu nu există un înlocuitor rezonabil pentru Europa acum”, a declarat Putin joi.

În prezent nu există volume libere de gaz pe piaţa mondială, a explicat preşedintele rus.

„Livrările din alte țări, în primul rând din Statele Unite, care pot fi trimise în Europa, vor costa consumatorii de câteva ori mai mult. Vor afecta nivelul de trai al oamenilor și competitivitatea economiei europene”, a spus Putin.

În ciuda acestor lucruri evidente, țările europene vorbesc în mod constant „despre refuzul livrărilor rusești, care destabilizează și mai mult piața și cresc prețurile”, în primul rând pentru rezidenții UE înșiși, a spus Putin.

La finalul lunii martie, Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, iar contractele vor fi oprite în cazul în care aceste plăți nu sunt efectuate, relatează BBC.

„Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi oprite dacă cumpărătorii din țările neprietenoase nu respectă noile condiții de plată”, spunea atunci Putin.

Pe 1 aprilie, Rusia a dat un ultimatum, spunând că țările europene au timp până în a doua jumătate a lunii aprilie pentru a se conforma cererii Moscovei de a plăti în ruble, potrivit unui anunț al Kremlinului.„

G7 și Comisia Europeană au declarat că ele consideră că cerința Federației Ruse de a plăti pentru livrările de gaze în ruble este o încălcare clară a contractelor și au îndemnat companiile să nu o respecte. În Europa, au apărut temeri legate de o posibilă încetare a livrărilor de gaze rusești pe fondul acestei dispute.

În prezent, Federația Rusă exportă gaze în valoare de aproape 10 miliarde de dolari pe lună (în ianuarie 2022, veniturile totale din exporturile de gaze au atins un nivel record de 9,75 miliarde de dolari), potrivit Interfax. În ianuarie, Gazprom a exportat 7,146 miliarde de metri cubi către grupul de țări “neprietenoase” în valoare de aproximativ 5,99 miliarde de dolari, conform calculelor Interfax bazate pe datele Serviciului Vamal Federal. Eșantionul acoperă livrările de gaze rusești către 20 de țări: Austria, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovacia și Ungaria.

Sursa foto; WANG Zhao / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *