Un cetățean rus, acuzat de atacuri cibernetice care i-au permis realizarea de câștiguri ilegale de zeci de milioane de dolari pe burse, a fost extrădat din Elveția în Statele Unite, au anunțat luni autoritățile americane, citate de Le Figaro.
În vârstă de 41 de ani, Vladislav Kliuşin a fost reținut în Sion în luna martie, sub acuzația că făcea parte dintr-un grup de cinci bărbați urmăriți de procurorul federal din Massachusetts. Ceilalți patru suspecți nu au fost încă prinși. Acest apropiat al unui înalt responsabil de la Kremlin, potrivit presei rusești de opoziție, este acuzat că a obținut documente interne de la companii americane cotate pe burse prin atacuri cibernetice. În discuție – prezentări ale rezultatelor trimestriale care urmau să fie prezentate mai târziu.
Cu ajutorul acestor documente, Vladislav Kliuşin și ceilalți patru bărbați au realizat tranzacții bursiere anticipând reacția piețelor la anunțarea rezultatelor. În total, grație a peste 500 de prezentări de rezultate sustrase între 2018 și 2020, hackerii au realizat profituri ilegale de nu mai puțin de 82 de milioane de dolari, potrivit agenției americane de reglementare a burselor, SEC.
Predat autorităților americane sâmbătă, după respingerea, în 16 noiembrie, a apelului depus împotriva extrădării sale, Vladislav Kliuşin a fost prezentat luni în fața unui judecător federal din Boston. Acesta riscă zeci de ani de închisoare în condițiile în care doar capetele de acuzare de fraudă pe burse și transfer financiar fraudulos pot aduce fiecare sentințe de maxim 20 de ani de închisoare.
Omul de afaceri, care conduce mai multe societăți, potrivit presei rusești, este proprietarul grupului M13, specializat în crearea de baze de date și de resurse informatice. Acest grup a dezvoltat sistemul „Katiușa” de supraveghere a presei și a rețelelor sociale, folosit oficial din 2016 de administrația prezidențială rusească și de mai multe ministere.
Potrivit presei rusești de opoziție, Vladislav Kliuşin ar fi foarte apropiat de un înalt responsabil al Kremlinului, Alexei Gromov (foto), prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale. Acesta din urmă, care a fost purtător de cuvânt al Kremlinului între 2000 și 2008, are printre atribuții supravegherea mass-media.