Vremuri grele pentru afaceri în UE în al doilea trimestru din an: Înmatriculările de întreprinderi au scăzut, falimentele au crescut/ România, țara cu cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi firme (date Eurostat)

Contracte Foto: Pixabay

Înregistrările de noi întreprinderi în UE au scăzut cu 1,2% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul precedent, arată datele publicate azi de Eurostat. De la începutul anului, înregistrările noi au scăzut, primul trimestru înregistrând o scădere de 2,3%, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2021. România a fost țara cu cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi întreprinderi, dar au crescut și falimentele.

În ceea ce privește declarațiile de faliment, acestea au crescut din nou, pentru al patrulea trimestru consecutiv. Creșterea a început în al treilea trimestru din 2021, după o scădere notabilă de 11% în al doilea trimestru din 2021, comparativ cu primul trimestru din 2021. Cele mai recente date arată că, în al doilea trimestru din 2022, declarațiile de faliment au crescut cu 2,2% față de primul trimestru din 2022.

Numărul de înregistrări de întreprinderi în primele două trimestre din 2022 a fost în continuare mai mare comparativ cu perioada pre-pandemică din 2019.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Declarațiile de faliment cresc cel mai mult în activitățile de transport în trimestrul II 2022, arată Eurostat.

Dacă ne uităm în mod specific la falimentele pe activități, doar sectorul construcțiilor și cel al informațiilor și comunicațiilor au înregistrat scăderi ale numărului de falimente în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior (-12% și, respectiv, -4%). Pe de altă parte, alte activități au înregistrat o creștere a numărului de falimente. Transportul și depozitarea (+16%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+12%) au fost activitățile cu cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul anterior.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În comparație cu perioadele anterioare pandemiei (adică înainte de 2020), numărul declarațiilor de faliment în al doilea trimestru din 2022 a fost mai mic în majoritatea sectoarelor economiei, cu următoarele două excepții principale: transport și depozitare și servicii de cazare și alimentație publică (unde numărul de falimente a fost mai mare în 2022 decât înainte de pandemie).

Cele mai mari scăderi ale numărului de falimente în comparație cu trimestrul II 2022 și perioada anterioară pandemiei (adică înainte de 2020) au fost înregistrate în industrie, construcții, informații și comunicații și comerț.

Comparând al doilea trimestru din 2022 cu primul trimestru din 2022, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi întreprinderi au fost observate în România (+20,9 %), Portugalia (+7,7 %) și Slovacia (+6,7 %). Cele mai mari scăderi au fost observate în Lituania (-8,8 %), Danemarca (-5,9 %) și Italia (-5,2 %).

 

Comparând al doilea trimestru al anului 2022 cu primul trimestru al anului 2022, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale numărului de declarații de faliment au fost constatate în Slovacia (-18,3%), Estonia (-18,1%) și Ungaria (-11,7%). Cele mai mari creșteri ale numărului de declarații de faliment au fost observate în Letonia (+74,4%), Belgia (+14,7%) și Danemarca (+11,9 %). România a înregistrat o creștere de 5,9%.