Washingtonul se pregătește să taxeze super-bogații pentru a finanța programele sociale și de infrastructuri propuse de Joe Biden

Joe Biden si Barack Obama pixabay.com

Statele Unite pregătesc un impozit pentru super-bogați, care să contribuie la finanțarea planurilor de investiții ale lui Joe Biden, rod al dificilelor negocieri între diferitele aripi ale democraților, o inițiativă extrem de rară în țara cultului reușitei personale, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

În fața opoziției unei părți a democraților față de creșterea impozitelor asupra multinaționalelor pentru a finanța programele de infrastructură și măsuri sociale, o idee a apărut pe agenda publică: impozitarea așa-numitelor câștiguri de capital “latente”, rspectiv sumele consistente care se află în portofoliile de acțiuni ale marilor averi americane.

În prezent, un mare acționar, precum Elon Musk, directorul Tesla sau Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu plătește impozit pentru aceste plus-valori latente pornind de la ideea că aceste câștiguri de capital nu există atât timp cât nu sunt încasate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nancy Pelosi este cea care a anunțat că această propunere se află pe masa negocierilor. “Vom avea probabil o taxă asupra bogaților”, a spus ea, la CNN.

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen a recunoscut la aceeași televiziune că “aceasta ar permite ajungerea cu mai mare ușurință la câștigurile de capital, care reprezintă o parte extrem de importantă a veniturilor celor mai bogate persoane și care în prezent nu sunt impozitate”.

Propunerea vizează persoanele care dețin active de peste un miliard de dolari sau care obțin venituri de peste 100 de milioane de dolari în trei ani, respectiv mai puțin de 1.000 de contribuabili americani, potrivit Wall Street Journal. Alte ziare evocă circa 700 de miliardari.

“Un punct de cotitură”

Dacă această taxă ar fi adoptată, ar fi vorba de un punct de cotitură, spune Gabriel Zucman, professor la Universitatea Berkeley.

“Ar fi prima oară când ar exista un impozit asupra miliardarilor. Este impozitul cel mai progresist pe care ni l-am putea imagina”, a declarat el. Cu un potențial efect de contagiune în Europa, unde este la fel de ușor să “deții o avere mare dar puțin taxată, fie plătind puține dividende, fie realizând puține câștiguri de capital”, a adăugat el.

Potrivit lui Nancy Pelosi, această taxă ar putea genera cel puțin 200 de miliarde de dolari într-un deceniu, departe de cheltuielile de 3.000 – 3.200 miliarde de dolari pentru următorii 8 – 10 ani dorite de Joe Biden pentru a reforma America.

Cu toate acestea, ideea seduce în condițiile în care bogăția este puternic concentrată la vârful scării sociale.

Această taxă “ar ataca o enormă breșă în codul de taxe de care profită cei foarte bogați”, crede Steve Wamhoff, directorul Institutului de politică economică și fiscală.

Acesta subliniază că actualul cod “are sens” pentru clasele medii, cele care dispun, spre exemplu, de o proprietate închiriată a cărei valoare crește de-a lungul anilor. “Nimeni nu se așteaptă să plătești impozite pentru aprecierea acestui activ înainte de a-l vinde”, spune el. “Dar situația este foarte diferită pentru miliardari care pot alege să lase partea majoră a veniturilor lor sub formă de câștiguri de capital nerealizate pentru a nu plăti impozite.”

Senatorul Ron Wyden, de la comisia pentru finanțe a Senatului, care lucrează la mai multe versiuni ale proiectului de doi ani, ar urma să detalieze propunerea finală la începutul săptămânii, a precizat Pelosi.

În căutarea surselor de finanțare

Senatoarea Elizabeth Warren, care a propus anul trecut o versiune mai radicală de impozitare a acestor venituri, susține actuala idee.

Cu atât mai mult cu cât proiectul lui Ron Wyden ar viza nu doar acțiunile ci și alte active precum cele imobiliare.

Republicanii se opun de mult unei astfel de taxe, susținând că este dificil de aplicat și va crea birocrație suplimentară. Câștigurile de capital neîncasate fluctuează odată cu prețul acțiunilor, astfel încât apare întrebarea dacă Fiscul va trebui să ramburseze impozitele plătite atunci când cursul acțiunilor se prăbușește.

Democrații consideră însă că propunerea este acceptabilă având în vedere compromisul făcut de președintele Joe Biden, care a redus drastic valoarea plnurilor sale de investiții.

Rămâne acum ca administrația Biden să găsească și alte surse de finanțare pentru aceste planuri faraonice.

Planul “Build Back Better”, care propune măsuri sociale și climatice, este de ordinul a 2.000 de miliarde de dolari pe zece ani iar cel pentu modernizarea infrastructurilor se ridică la 1.200 de miliarde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: