WindEurope: Uniunea Europeană și guvernele naționale trebuie să restabilească încrederea investitorilor în energia eoliană

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

În 2022, Europa a instalat o capacitate de 19 GW de energie eoliană, din care 16 GW în țările UE. Aceasta reprezintă cu 40% mai mult decât în 2021, dar încă mult mai puțin decât este necesar pentru a atinge obiectivele UE pentru 2030, potrivit Asociației pentru parcurile eoliene WindEurope.

Organizația a subliniat că UE și guvernele naționale trebuie să restabilească încrederea investitorilor și să sprijine lanțul de aprovizionare cu energie eoliană european pentru a permite creșterea, scrie Balkan Green Energy News.

Germania a construit cel mai mult în ultimul an, puțin peste 2,7 GW. Suedia și Finlanda au urmat Suedia și Finlanda, cu câte 2,4 GW fiecare, iar următoarea este Franța, cu 2 GW.

Nu mai puțin de 87% din noua capacitate este reprezentată de parcuri eoliene onshore, iar restul este offshore. Marea Britanie are cea mai mare capacitate instalată în parcuri eoliene offshore, 1,2 GW.

Anul trecut, energia eoliană a satisfăcut un nivel record de 17% din cererea din UE și Regatul Unit, ceea ce reprezintă o creștere de două puncte procentuale.

Danemarca are cea mai mare pondere a energiei eoliene în mixul său energetic, 55%, urmată de Irlanda, 34%. Aceasta reprezintă peste 20% din mixul energetic în Regatul Unit (28%), Germania și Portugalia (26%), precum și în Spania și Suedia (25%).

La ora actuală, în Europa există o capacitate eoliană de 255 GW, din care 225 GW în parcuri eoliene terestre, se arată în raport.

Capacitățile de energie eoliană din Balcani

În Balcani, Turcia are cea mai mare cantitate de energie eoliană, cu aproape 12 GW. Aceasta reprezintă 11% din mixul energetic.

Grecia are 4,68 GW, cu o pondere de 19% în mixul energetic. România are o capacitate de puțin peste 3 GW, în timp ce Croația are 1,1 GW și o pondere de 13% în mixul energetic.

Bulgaria are 707 MW instalați, în timp ce parcurile eoliene din Serbia au un total de 374 MW.

Cipru are până în prezent 158 MW de energie eoliană, iar Bosnia și Herțegovina are 135 MW. În Kosovo* există 137 MW, față de 118 MW în Muntenegru și 37 MW în Macedonia de Nord.

Slovenia are doar o singură turbină, de 3 MW, iar Albania nu are niciuna.

Potrivit raportului, Turcia a adăugat 867 MW în ultimul an, iar Grecia a conectat 230 MW la rețea. Nicio altă țară din regiune nu și-a mărit capacitatea în 2022.

Toate parcurile eoliene din regiune se află pe continent, în timp ce proiectele offshore se află într-o fază incipientă.

În Grecia, se așteaptă ca adaosurile de energie eoliană până în 2027 să provină exclusiv din energia eoliană terestră, totalizând 2 GW. Aceasta urmează să organizeze în acest an două licitații multitehnologice de 600 MW, inclusiv pentru energie eoliană, și două licitații de 100 MW pentru sisteme fotovoltaice și eoliene de mici dimensiuni. Pentru 2024 au fost anunțate licitații pentru cel puțin 500 MW în tehnologii eligibile, inclusiv energie eoliană.

Se așteaptă ca Turcia să instaleze 8,2 GW în perioada 2023-2027, din care toate pe uscat.

Instalări noi insuficiente pentru atingerea obiectivelor climatice

WindEurope se așteaptă ca până în 2027 să fie instalate capacități noi de 98 GW în UE și 129 GW în întreaga Europă. Asociația a declarat că aproximativ trei sferturi ar trebui să fie proiecte eoliene onshore.

Pentru a atinge obiectivele energetice și climatice pentru 2030, UE trebuie să construiască în medie 31 GW pe an.

Acest obiectiv ar putea fi atins dacă Europa continuă să simplifice normele și procedurile de autorizare, restabilește semnale clare pentru investitori și investește semnificativ în lanțul valoric al energiei eoliene: în fabrici, rețele, porturi, nave și lucrători calificați, a subliniat WindEurope.

Germania este în frunte, deoarece și-a dublat rata de acordare de noi autorizații pentru energia eoliană terestră față de acum trei ani, a declarat Giles Dickson, directorul general al WindEurope, adăugând că timpul mediu de acordare a autorizațiilor în această țară a scăzut la doi ani.

Ritmul lent de acordare a autorizațiilor rămâne principalul obstacol în calea expansiunii sectorului în Europa, a subliniat Dickson.

Inflația și intervențiile de pe piață subminează investițiile

Comisia Europeană intenționează să acopere 43% din consumul de electricitate din UE din energie eoliană până în 2030, dar noile investiții și comenzile de turbine eoliene sunt în declin, avertizează WindEurope.

Anul trecut, au fost anunțate doar 13 GW de noi investiții în parcuri eoliene, fără niciun proiect offshore. De asemenea, comenzile pentru turbine eoliene au scăzut cu 47%, la 11 GW.

Primul motiv este inflația ridicată a costurilor materiilor prime și a inputurilor, care a crescut prețul turbinelor cu 25% până la 40%, a adăugat WindEurope. Guvernele trebuie să indexeze complet prețurile și tarifele de licitație, a precizat asociația.

Motivul scăderii investițiilor, intervențiile pe piețele de electricitate care au subminat încrederea investitorilor

O altă cauză este “seria de intervenții nefolositoare” pe piețele de electricitate aduse de țări individuale, care au subminat serios încrederea investitorilor, susține asociația.

Analiștii din cadrul WindEurope consideră că viitoarea reformă de proiectare a pieței de energie electrică a UE trebuie să recâștige urgent încrederea. Este necesar să se clarifice faptul că măsurile de urgență sunt temporare și trebuie să fie aliniate între statele membre, au subliniat aceștia.

De asemenea, autorii arată că este necesară consolidarea lanțului de aprovizionare, deoarece Europa nu are suficiente fabrici pentru a construi toate turbinele necesare pe continent.

 

Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *