Xi Jinping: China nu va grăbi trecerea la energie curată, pentru că prioritară este securitatea energetică / Cărbunele și energiile regenerabile vor trebui să lucreze în tandem

Xi Jinping. Sursa: Facebook Foto: Xi Jinping / Facebook

Președintele Xi Jinping a promis că va pune capăt încet și constant creșterii emisiilor care încălzesc planeta în China, securitatea energetică fiind o prioritate absolută în condițiile în care țara se confruntă cu o economie în declin și cu tumultul de pe piețele globale de combustibili, scrie Bloomberg.

Într-un discurs de două ore pentru a da startul Congresului Partidului Comunist, care durează o săptămână, Xi a declarat că prudența va guverna eforturile Chinei de a atinge un nivel maxim și, în cele din urmă, de a elimina emisiile de carbon. Formularea prudentă vine după o serie de penurii de energie de profil înalt în ultimii ani și în condițiile în care costurile globale ale energiei au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, care a bulversat fluxurile comerciale.

Discursul a arătat clar calea Chinei către decarbonizare: nu va înceta să mai ardă combustibili fosili până când nu va fi sigură că energia curată îi poate înlocui în mod fiabil.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Vom lucra în mod activ și prudent pentru atingerea obiectivelor de a atinge vârful emisiilor de carbon și neutralitatea emisiilor de carbon”, a spus Xi în discursul său. „Pe baza dotărilor Chinei în materie de energie și resurse, vom avansa inițiativele pentru a atinge vârful emisiilor de carbon într-un mod bine planificat și etapizat, în conformitate cu principiul de a obține noul înainte de a renunța la vechi”.

China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, iar Xi i-a electrizat pe activiștii din domeniul climei în urmă cu doi ani, când a promis că va atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060, după ce va atinge vârful emisiilor înainte de 2030. Anunțul a declanșat o creștere masivă a investițiilor în energie curată din partea guvernelor locale și a firmelor de stat.

Dar anul trecut, atenția a început să se întoarcă la combustibilul de bază al Chinei, cărbunele, după ce o penurie a declanșat reduceri generalizate de energie pentru fabrici, încetinind creșterea economică. Țara a promis că va crește capacitatea minieră, iar producția a crescut la niveluri record în acest an, menținând depozitele bine aprovizionate și reducând importurile.

De asemenea, China va extinde explorarea și dezvoltarea resurselor de petrol și gaze și va crește rezervele și producția ca parte a măsurilor de asigurare a securității energetice, potrivit unui raport de lucru al congresului publicat după discursul lui Xi.

China investește mai mult decât orice altă țară în energie curată și este pe cale să doboare recordul de noi instalații solare în acest an. Dar nu a reușit să depășească creșterea cererii de energie, forțând-o să ardă mai mult cărbune și stabilind anul trecut un record de consum care va fi probabil eclipsat în 2022.

Xi a precizat că combustibilii fosili și sursele regenerabile vor trebui să lucreze în tandem. „Cărbunele va fi folosit într-un mod mai curat și mai eficient și vom accelera planificarea și dezvoltarea de noi sisteme energetice”, a spus el.

De asemenea, el a promis că China se va implica activ în răspunsul global la schimbările climatice. Guvernul său a fost criticat după ce a întrerupt negocierile privind clima cu SUA în august, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pe insula contestată Taiwan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: