Yuval Noah Harari: Suntem în faza amiba a inteligențelor artificiale. Dacă ChatGPT este amiba, cum va arăta Tyrannosaurus Rex AI? / Suntem încă în control, încă putem lua cele mai importante decizii, dar nu pentru mult timp

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Sursa foto: G4Media (generata AI)

Yuval Noah Harari a vorbit din nou despre Inteligența Artificială, atrăgând atenția că aceasta ar putea prelua controlul umanității în următorii 10 – 20 de ani. El a spus că algoritmii care au provocat dezastru în rețelele sociale din ultimii ani sunt inteligențe ”foarte primitive, sunt amiba”.

Yuval Noah Harari a fost invitat la podcastul Diary of a CEO, care are aproape 7,5 milioane de urmăritori, unde a spus că Inteligența Artificială ar putea deține controlul până în 2034.

”Oamenii compară AI cu revoluțiile (tehnologice – n.red.) anterioare, dar este complet diferită pentru că este prima tehnologie din istoria umanității care este capabilă să ia decizii independent și să creeze tot independent idei noi.

Presa tipărită putea să îmi tipărească cartea, dar nu o putea scrie. Bomba atomică poate distruge un oraș, dar nu poate decide ce oraș să distrugă sau de ce, dar AI poate.

Oamenii sunt confuzi în legătură cu AI, pentru că se încearcă să ni se vândă totul ca fiind AI. Ca și când ai vrea să vinzi această masă cuiva… ooo, este o masă AI.

Nu, nu totul e AI. Automatizarea nu este AI. Dacă te gândești la o mașină de cafea, face lucruri automat dar nu este AI, este pre-programată de oameni să facă anumite lucruri și nu poate învăța singură.

Este AI dacă apare cu o nouă băutură și îți spune că consideră că ți-ar plăcea. Este mai mult decât presa tipărită sau bomba atomică (…) Nu știm dacă există o conexiune esențială între conștiență și biochimia organică și dacă poate apărea într-un computer anorganic. Este o confuzie între inteligență și conștiență”, a adăugat acesta.

”Suntem niște creaturi din carbon, într-o lume de silicon. Suntem încă în control, încă putem lua cele mai importante decizii, dar nu pentru mult timp. De aceea trebuie să fim foarte atenți la deciziile pe care le luăm în următorii ani. Pentru că în 10 – 20 de ani ar putea fi prea târziu. Până atunci algoritmii vor lua principalele decizii”, a spus Harari.

El a mai vorbit despre algoritmii care au provocat haos pe rețelele sociale în ultimii zece ani, lucru pe care l-a catalogat drept un ”dezastru la scară mică”.

”Acestea sunt inteligențe artificiale foarte, foarte primitive. Sunt amiba, dacă te gândești la dezvoltarea AI ca la un proces evolutiv. Acesta este stadiul amiba (…) Dacă ChatGPT este amiba, cum va arăta Tyrannosaurus Rex AI?”

Yuval Noah Harari este un istoric israelian, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim.

Este autorul cărților de succes internațional ”Sapiens Scurtă istorie a omenirii” (2011, tradusă în română în 2017) și „Homo Deus Scurtă istorie a viitorului” (2015, tradusă în română în 2018).

Și Sam Altman, CEO al OpenAI, a vorbit despre viitorul Inteligenței Artificiale, la Oprah.

”Du-mă în 2034!”, i-a cerut realizatoarea emisiunii. ”Cred că e greu de spus unde vor ajunge toate acestea, fără să pari o persoană nebună. Chiar cred că tehnologia va fi atât de puternică. Cred că pentru următorii 10 ani suntem limitați în privința a ceea ce ne putem imagina”, a spus Altman.

Întrebat dacă omenirea se mișcă prea repede în direcția dezvoltării AI, el a spus că părerea lui în prezent este că nu.

”Dar îmi pot imagina lucruri care ar schimba asta și care ne vor face să spunem că ok, acum se mișcă prea rapid. Dacă am fi făcut un sistem AI care să fi fost mai bun la cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale decât OpenAI și ai fi apăsat un buton și i-ai fi spus să se îmbunătățească singur, acesta este un exemplu că ne-am fi mișcat prea repede” a adăugat el.

VIDEO Secretele și riscurile datelor de antrenament folosite de Inteligența Artificială. Cum răspunde fizicianul Cristian Presură la întrebarea dacă chatboții pot ajunge la conștiință

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.