Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Starea de bine și sănătatea mintală a angajaților nu sunt în prezent în topul priorităților unei companii

angajat, stres, demisie Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Majoritatea companiilor alocă anual un buget pentru acțiuni/inițiative în rândul angajaților, însă acestea sunt îndreptate în principal către retenția angajaților, angajarea de talente și mai puțin pe starea de bine/fericirea și sănătatea mintală, relevă un studiu Unlock Research, realizat în luna septembrie, pentru Agenția de PR Brain 4 Strategy, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale – 10 octombrie.

Starea de bine (13%) și sănătatea mintală a angajaților (6%) nu sunt în prezent în topul priorităților unei companii, interesul fiind ridicat pentru retenția angajaților (63%) și atragerea de noi talente (35%), însă situația pare să fie în schimbare pentru perioada următoare.

„Starea de bine/sănătatea mintală a angajaților se află într-un punct mort la nivel global, nu doar în România. Deși problemele cauzate de stres, anxietate sunt omniprezente, în unele cazuri nu sunt prioritizate în strategiile de HR. Și asta nu pentru că nu este recunoscută problema, ci pentru că oamenii de resurse umane se confruntă cu riscuri cu impact imediat în business, cum este lipsa forței de muncă sau fenomenul marea demisie”, spune Ana-Maria Diceanu, Owner & Managing Director Brain 4 Strategy.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Peste jumătate din companii (56%) au avut în ultimul an inițiative cu privire la starea de bine și 44% consideră aceasta o nevoie ridicată în cadrul companiei lor. Inițiativele în acest sens considerate potrivite sunt: workshop-uri – 28%, consiliere/terapie – 27%, identificarea nevoilor angajaților – 12%, acces la programe/spații de relaxare – 10%, Evaluarea sănătății emoționale a angajaților – 10%, asigurare medical/abonament medical – 9%, abonamente la sală/programe sportive – 6%, hotline/linii de suport emoțional – 5%, flexibilitate privind modul/orele de muncă – 5%, programe de dezvoltare personală – 4%. Însă în acest moment beneficiile oferite sunt în general legate de sănătatea fizică a angajaților și mai puțin în zona de terapie, consiliere sau bunăstare emoțională și sănătate mintală.

Acum, companiile se axează mai degrabă pe a măsura satisfacția la locul de muncă (80%) și mai puțin către a măsura nivelul de stres (29%) sau starea sănătății mintale a angajaților (17%)

Studiul arată o preocupare mai mare pentru confortul psihic la locul de muncă în cadrul companiilor mari, cu peste 200 de angajați și este resimțită puternic nevoia unor programe/inițiative în acest sens – mai ales că cele mai des întâlnite beneficii oferite de către companii se concentrează doar pe bunăstarea fizică a angajaților.

„Bunăstarea emoțională și sănătatea mintală sunt nevoi simțite de majoritatea angajaților  și conștientizate din ce în ce mai mult de către companii. Însă, încă nu fac parte din strategia acestora, majoritatea companiilor acționând mai degrabă ad-hoc atunci când apar probleme punctuale. Astfel, departamentele de HR și comunicare internă au nevoie de resursele necesare pentru a gestiona și mai ales pentru a preîntâmpina posibile probleme. O companie sănătoasă este o companie cu angajați sănătoși, nu doar fizic, ci și emoțional. Mai mult, atașamentul față de companie și creșterea retenției angajaților vin de cele multe ori din zona emoțională, de confort și bunăstare psihică la locul de muncă”, spune Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Research.

Studiul Unlock a fost efectuat în luna septembrie în 100 de companii din toate domeniile de activitate, 54% companii cu peste 200 de angajați și 46% cu sub 200 de angajați.

De semnalat că The Global Risks Report, ediția 2022, publicat de World Economic Forum, arată că pandemia a dus la încă 53 de milioane cazuri de depresie majoră la nivel global, iar „deteriorarea sănătății mintale” a fost unul dintre primele cinci riscuri majore la nivel mondial. Deteriorarea sănătății mintale a fost menționată ca un risc în creștere de 23% din respondenții studiului mondial, amploarea afecțiunilor și/sau a tulburărilor de sănătate mintală la nivel global riscând să afecteze negativ bunăstarea, coeziunea socială și productivitatea, prin formele de anxietate, demență, depresie, singurătate, stres etc.

The Global Risks Report 2022 a colectat opiniile a peste 12.000 de lideri la nivel de țară care au identificat riscuri critice pe termen scurt pentru cele 124 de țări ale acestora, reunite prin Forumul Economic Mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: