Zona euro pare să evite recesiunea, după ce economia sa a înregistrat o creștere neașteptată de 0,1% în ultimul trimestru din 2022, în pofida creșterii prețurilor la energie, a creșterii costurilor de împrumut și a inflației record.
Economia regiunii a crescut cu 0,1% între al treilea și al patrulea trimestru din 2022, potrivit datelor oficiale publicate marți de Eurostat.
Expansiunea a fost mai bună decât scăderea de 0,1% prognozată de economiștii intervievați de Reuters.
Datele pentru al patrulea trimestru înseamnă că regiunea a reușit să crească în fiecare trimestru din 2022, în ciuda crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. Întreprinderile și gospodăriile s-au confruntat, de asemenea, cu costuri mai mari ale împrumuturilor, în urma deciziei Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor cu 2,5 puncte procentuale în a doua jumătate a anului 2022. Ratele au fost majorate pentru a combate inflația, care a atins un nivel record de 10,6% în anul până în octombrie 2022.
Mai devreme în cursul zilei, datele au arătat că și economia Franței a reușit să evite intrarea în recesiune.
A doua cea mai mare economie din zona euro a crescut cu 0,1% între al treilea și al patrulea trimestru, a anunțat marți biroul național de statistică al Franței, Insee. Deși a fost sub expansiunea de 0,2% înregistrată în trimestrul precedent, a fost o ușoară îmbunătățire față de previziunile de nemodificare înregistrate de Reuters.
Germania a raportat luni o contracție de 0,2% în trimestrul al patrulea, plasând cea mai mare economie din zona euro în pragul recesiunii.
Datele publicate marți au arătat că și economia Italiei s-a contractat, dar cu doar 0,1% – o valoare mai mică decât se temea. Economia Spaniei a crescut cu 0,2%, potrivit cifrelor publicate săptămâna trecută.