China: Nou record pentru indicele prețurilor producției industriale

Yuan, China Foto: Pixabay.com

Prețurile producției industriale în China au crescut în octombrie cu un nivel inedit în ultimii 26 de ani, pe fondul avansului costului materiilor prime și al penuriilor de electricitte, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, transmite Le Figaro.

Indicele PPI, care măsoară costul mărfurilor la ieșirea din uzine, a cunoscut luna trecută o majorare mai mare decât estimările, la +13,7% în cifre anualizate, potrivit Biroului național pentru sttistici. Este vorba de cea mai mare creștere de la mijlocul anilor 1990, (în septembrie, cifra era de +10,7%, nivel inedit în 25 de ani). Sunt patru luni consecutive de când indicele PPI («producer price index») este în creștere.

Ridicarea restricțiilor legate de Covid în lume a generat o creștere abruptă a cererilor de energie, într-un moment în care stocurile erau reduse, dificultățile de aprovizionare fiind agravate de eforturile Chinei de a-și atinge obiectivele climatice. Țara s-a confruntat în ultimele luni cu penurii de electricitate în mai multe regiuni.

Indicele prețurilor de consum a crescut și el în octombrie, după patru luni de încetinire a avansului. Luna trecută, nivelul era de +1,5% în cifre anualizate, în creștere față de +0,7% în septembrie și la un nivel mai ridicat decât estimările unui grup de analiști interogați de Bloomberg.

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *