Ce este „mafia” startup-urilor? Cum au ajuns foști angajați ai unor companii să creeze startup-uri care depășesc firmele-mamă

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Fosti angajați de la cei mai mari unicorni din Europa formează următoarea generație de startup-uri, cu Delivery Hero și Rocket Internet din Germania printre cele care au dat naștere celor mai mulți fondatori, scriu CNBC și Pitchbook.

Cele mai mari exemple de companii ale căror foste talente au continuat să înființeze noi companii includ Spotify, care a dat naștere la 32 de companii noi, Delivery Hero, care a generat 32 de companii și Criteo, din care s-au născut 31 de noi startup-uri.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Astfel de companii sunt denumite în lumea startup-urilor „mafie” – și nu, nu sunt ca mafia filmelor italo-americane cu gangsteri. Mafiile startup-urilor există de zeci de ani. Această„mafie”, formată din firme înființate de angajați ai altor firme de tehnologie, au dus istoric la crearea unora dintre cele mai mari companii de tehnologie cunoscute astăzi.

De la gigantul american fintech PayPal, Elon Musk a început să înființeze producătorul de mașini electrice Tesla și firma de explorare spațială SpaceX, de exemplu, în timp ce Peter Thiel a co-fondat compania de date mari Palantir și este acum un investitor renumit cu Valar Ventures and Founders Fund.

Investitorii de capital de risc spun că acei antreprenori provin dintr-o cultură a asumării riscurilor din Silicon Valley care, de mulți ani, nu a existat la fel în Europa. A început să prindă contur odată cu apariția platformelor de internet în curs de maturizare precum Skype, de la care Niklas Zennstrom a pornit fondul de capital de risc Atomico și Taavet Hinrikus a co-fondat gigantul fintech Wise.

Astăzi, oameni ca Spotify, Delivery Hero, Klarna și Wise au devenit „fabrici fondatoare” de sine stătătoare.

De exemplu, Marcel van Oost scrie pe blogul său connectingthedotsinfin.tech că în doar o jumătate de deceniu, ecosistemul de absolvenți Revolut a reușit o performanță uimitoare – acum se mândrește cu o finanțare colectivă de 2,2 miliarde de dolari, depășind chiar compania în care a început totul. În timp ce Revolut în sine a obținut investiții de 1,7 miliarde de dolari de la 52 de investitori de capital de risc de la înființarea sa în 2015, un număr remarcabil de 102 startup-uri conduse de foști membri ai echipei Revolut au devenit proeminente. Aceste startup-uri nu numai că au prosperat pe cont propriu, dar au atras, de asemenea, atenția a 184 de fonduri de capital de risc. Dintre aceste 102 întreprinderi, un număr impresionant de 67 au fost fondate de absolvenți Revolut, acumulând o finanțare impresionantă de 451 de milioane de dolari de la 152 de fonduri de capital de risc.

Cea mai mare cohortă de mafii nou-înființate de startup-uri provine din fintech, aproape 20% dintre startup-urile europene desprinse din unicorni care operează în acest sector.

Europa a avut mai puține dintre aceste „fabrici fondatoare” în comparație cu SUA, datorită faptului că are un număr mai mic de unicorni și mai puțin capital disponibil pentru startup-uri. Dar în ultimul deceniu, continentul a trecut de la doar cinci unicorni la 134, ceea ce a dus la proliferarea „mafiilor”.

Europa și Israelul creează în medie cinci startup-uri tehnologice pentru fiecare companie cu o evaluare de 1 miliard de dolari sau mai mult, potrivit unui raport al companiei de capital de risc Accel.

Din cele 353 de companii „unicorn” din regiune, 221 au înființat 1.171 de noi companii nou-înființate bazate pe tehnologie, în timp ce angajații acestor firme au plecat să-și lanseze propriile întreprinderi, a spus Accel, citând datele Dealroom.

Un raport similar al companiei anul trecut a arătat că, din 344 de unicorni susținuți de capital de risc, 201 au condus la crearea a 1.018 noi startup-uri.

Angajații startup-urilor din Europa și Israel tind să-și favorizeze propriile orașe pentru a-și înființa noile afaceri, peste jumătate dintre firmele noi fiind fondate în același oraș cu unicornul din care au părăsit, potrivit unui raport realizat Accel.

Tel Aviv a fost cel mai mare hub unic pentru producția de fabrici de start-up, 127 de firme noi fiind înființate din 33 de unicorni, a spus Accel. În Europa, Londra a găzduit cele mai multe fabrici de start-up pentru un singur oraș, cu 27 de unicorni și 185 de startup-uri, în timp ce Berlinul a fost aproape în urmă cu cele 25 de firme fondatoare și 165 de startup-uri.

Mai mult de 59% dintre startup-urile care provin de la așa-numitele mafii ale startup-urilor au reușit deja să strângă fonduri de capital de risc, 45% atrăgând investiții de la 1 milion la 10 milioane de dolari, iar 30% primind mai mult de 10 milioane de dolari.

Datele oferă, de asemenea, o perspectivă asupra călătoriei pe care oamenii o fac pentru a deveni fondatori.

Fondatorii din a doua generație au nevoie de o medie de 28 de luni înainte de a-și fonda propriile startup-uri, potrivit Accel, iar vârsta medie a acestor antreprenori este de 33 de ani.

Trei sferturi dintre fondatorii din a doua generație au studii superioare, iar 60% au obținut o diplomă de master.

Timpul mediu necesar unui startup pentru a atinge statutul de unicorn în Europa este acum de doar șapte ani, a spus Accel.

Perspectivă întunecată

Cu toate acestea, perspectivele pentru startup-urile tehnologice, în general, s-au întunecat pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, punând presiune asupra evaluărilor companiilor aflate în faza avansată în special. Valoarea de piață a unor firme precum Klarna a fost redusă pe măsură ce investitorii reevaluează sectorul tehnologic.

Anul trecut, peste 400 de miliarde de dolari au fost șterse din valoarea industriei tehnologice europene, potrivit datelor companiei de capital de risc Atomico.

De asemenea, concedierile au afectat industria. Platforma de streaming de muzică Spotify și-a concediat 6% din efectiv, firma ce funcționează pe principiul „cumpără acum, plătește mai târziu” Klarna a anunțat reduceri de 10%, în timp ce unicornul de transfer de bani Zepz a renunțat la 26% din angajați.

Un purtător de cuvânt al Accel a spus că impactul disponibilizărilor asupra noii generații de startup-uri nu a fost inclus în raportul său.

Dar, în ciuda perspectivei întunecate pentru tehnologie, există speranță în viitor.

Cifrele arată că industria tehnologică din Europa s-a maturizat la un nivel în care angajații își pot face curajul să se ridice și să plece pentru a înființa noi firme proprii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: