Cum au evoluat într-un an prețurile la alimentele pentru care guvernul a plafonat adaosul comercial. S-au înregistrat și scumpiri: Carnea de porc și pui, fructele, telemeaua și cartofii sunt produse mai scumpe decât în 2023

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

În interval de un an, dintre produsele alimentare cu adaos comercial plafonat, cel mai mult s-au ieftinit făina albă, uleiul de floarea soarelui sau mălaiul, arată datele transmise azi de Institutul Național de Statistică. În ciuda plafonărilor, prețurile câtorva produse au înregistrat creșteri, cele mai mari fiind la carnea de porc.

Amintim că, în 31 ianuarie, guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimente de bază. Premierul anunța, la acel moment, că guvernul vrea să identifice, împreună cu marile lanțuri de magazine, un mecanism pe termen lung pentru menținerea “sub control” a prețurilor. Ulterior, guvernul a decis plafonarea adaosului comercial la produsele de bază va fi prelungită până la final de 2024.

Aceasta în condițiile în care măsura a întâmpinat o serie de critici, din partea specialiștilor din piață și a comercianților. De altfel, chiar președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu afirma, în februarie, că a observat că retailerii au scăzut prețurile la produsele de bază,  însă a văzut și creșteri de prețuri la alte produse non-alimentare, în perioada în care Guvernul a limitat adaosul comercial la anumite alimente de bază.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Conform datelor INS pentru luna martie, în interval de un an, cel mai mult s-a ieftinit făina albă (-aprox. 35%), uleiul de floarea soarelui (-30%) sau mălaiul (-28%).

În ciuda plafonărilor, prețurile câtorva produse au înregistrat creșteri : carne de porc (+7,66%), fructe proaspete (7%), cartofi (5,62%),  telemea din lapte de vacă (+2,65%), carne de pasăre (1,32%).

Sursa: INS

Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2024 comparativ cu luna martie 2023 a fost 6,6%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) publicate azi. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 a fost 7,2%.

Rata anuală a inflaţiei în perioada martie 2024 – martie 2023 a fost 6,6%, în scădere față de luna trecută, conform anunțului de azi al INS. Cele mai mari majorări, în perioada martie 2024 – martie 2023, au fost înregistrate la servicii (10,20%), în vreme ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,81%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 8,06%.

Vezi și:
https://economedia.ro/bolos-spune-ca-preturile-din-piata-sunt-destul-de-mari-desi-guvernul-a-intervenit-cu-plafonarea-la-alimentele-de-baza-in-supermarket-nu-cred-ca-guvernul-poate-sa-intervina-asupra-pretului-d.html
Măsura a fost instaurată anul trecut și apoi a fost prelungită în ianuarie cu încă două luni. Ulterior, guvernul a decis că plafonarea adaosului comercial la produsele de bază va fi prelungită până la final de 2024. Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul în 19 martie.
Lista de produse agricole și alimentare care vor avea adaosul plafonat:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
* Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac**
** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame.
Măsură criticată

Intenția guvernului de a prelungi măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază (care s-a și pus în practică) a fost criticată la începutul anului de specialiștii în economie. Asta după ce nemulțumiri au fost exprimate în mod public de comercianți sau de producători. Economedia a arătat deja că unii dintre comercianți au reușit să fenteze statul: a apărut mălaiul la 1,05 kg, au scumpit detergenții pentru a compensa.

ANALIZĂ Economedia: Economiștii critică posibila prelungire a plafonului la alimente: „Plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe” / „Soluția pentru prețuri mai mici este competiția liberă și neîngrădită” / Includerea mielului pe listă? „Populism”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.