Preţul gazului în Europa, deja ridicat din cauza aprovizionării ruseşti reduse în această vară, a atins noi recorduri luni, după decizia Gazprom de a nu tranzita decât foarte puţin gaz prin Ucraina, scrie Le Temps, citat de Rador.
Potrivit agenţiilor ruseşti, preţul gazului în Europa a atins un maxim istoric, depăşind pragul de 585 dolari pentru 1000m3, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziţiona decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentar propusă de Ucraina pentru septembrie. Şi asta în situaţia în care preţul gazului natural în Europa atinge deja recorduri faţă de o cerere sporită şi un nivel de stocare mai mic decât de obicei, provocând îngrijorare pentru iarna viitoare.
În cadrul contractului actual, Gazprom trebuie să asigure tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi via Ucraina. Gazprom cumpără apoi capacităţi suplimentare, dacă e nevoie. De obicei, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, când gazoductele sale care ocolesc Ucraina funcţionează la capacitate maximă. Dar unul din principalele gazoducte ruseşti care o leagă de Germania, Yamal-Europa, nu funcţionează în prezent decât la capacitate redusă după un incendiu într-o staţie de tratare a gazelor, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire de la Mallnow, intra mai puţin de jumătate din volum faţă de perioada de dinainte de incident.
Cerere crescută după o iarnă rece
În comentariile sale transmise AFP, furnizorul de informaţii Platts a arătat că preţurile gazului în Europa se datorează în special unei cereri sporite după o iarnă rece şi o scădere a altor surse de aprovizionare. „Rusia este acum singura ţară care ar putea avea o producţie excedentară, dar pentru a-şi spori exporturile, ea ar trebui să-şi rezerve capacităţi suplimentare via Ucraina”, arată ei.
„O scădere a fluxului la Mallnow a redus importurile ruseşti cu 30-45 de milioane de metri cubi pe zi din 31 iulie. Deşi istoric livrările Gazprom au fost fiabile şi problemele au fost rezolvate rapid şi prevedem că fluxurile vor reveni la peste 80 de metri cubi pe zi, evoluţia strategică a Gazprom de a se concentra pe valoare faţă de volum în 2020-2021 ar putea duce la fluxuri inferioare mai mult timp”, adaugă Platts. Unii observatori acuză Moscova că ridică presiunea şi rămâne surdă la cererile europenilor de a creşte livrările aşteptând intrarea în funcţiune a gazoductului controversat Nord Stream 2.
Sursa: Rador / Traducere: Gabriela Sîrbu