Rata inflației în Ungaria a crescut din nou, după 14 luni de scădere / Prețurile la zahăr, servicii, produse farmaceutice și carburanți au crescut cel mai mult

Ungaria steag sursa foto: Pixabay

După 14 luni de scădere, rata inflației în Ungaria a crescut din nou. Prețurile din Ungaria au crescut ușor în aprilie, după ce au scăzut timp de mai bine de un an: inflația anuală a fost de 3,7%, de la un minim de peste 3 ani de 3,6% în luna precedentă, potrivit Oficiului Central de Statistică din Ungaria. Comparativ cu luna martie, prețurile au crescut cu 0,7%, transmite Euronews.

Într-o comparație anuală, serviciile s-au scumpit cu 9,5%, în cadrul căreia chiriile au crescut cu 14%. Prețurile carburanților auto au costat cu 6,6% mai mult decât în urmă cu un an și cu 3,5% mai mult decât în luna precedentă.

Pe de altă parte, electricitatea, gazele și alți combustibili pentru uz casnic s-au ieftinit cu 4,5%. Prețurile băuturilor alcoolice și ale tutunului au crescut cu 3,8%, iar produsele farmaceutice s-au scumpit cu 7,3%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Inflația alimentară, care a fost unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii de două cifre a prețurilor în Ungaria pentru anul precedent, a scăzut recent considerabil, ajungând la 1% în aprilie. În cadrul acestei categorii, prețurile la zahăr au explodat cu peste 30%, iar cele la ciocolată și cacao cu 9,2%, dar prețurile la ouă au scăzut cu 20,3%, printre altele.

Inflația anuală de bază, care exclude elementele volatile, cum ar fi prețurile la alimente și energie, a fost de 4,1% în aprilie 2024, în scădere de la 4,4% în luna precedentă.

Această cifră este un factor cheie în procesul decizional al Băncii Naționale a Ungariei (MNB), care a început să reducă treptat rata de referință începând cu octombrie 2023.

Conform celor mai recente previziuni ale MNB, declinul actual al inflației de bază se va opri în al doilea trimestru din 2024 și se așteaptă ca aceasta să fluctueze între 4,5% și 5% pentru restul anului.

Ținta de inflație pe termen mediu a MNB se situează la 3%, dincolo de aceasta, există o zonă de toleranță suplimentară de 1%.

Prin urmare, relaxarea treptată a condițiilor monetare din Ungaria a continuat în aprilie, când banca centrală a redus rata dobânzii cu 50 de puncte de bază, până la 7,75%. Până la sfârșitul lunii iunie, piața se așteaptă ca această rată să se situeze în jurul valorii de 6,5-7%, însă analiza ING a avertizat că ritmul reducerilor ar putea încetini.

Între timp, guvernul ungar se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 2,5% pentru acest an, înainte ca creșterea economică să accelereze la 4% în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Basescu mai zicea fraierilor cu pensii si salarii taiate de saracia Boc, sa multumeasca lui Dumnezeu ca n-au ajuns ca grecii cu salariul minim 900 euro.

  2. Inflația, economia,nivelul de trai ,toate statisticile din lume pot diferenția în sus sau în jos România de Ungaria. Doar la un singur calificativ nu există diferență. Civilizația și bunul simț.L-a care ro-marlanii din sud, sunt repetenți și corigenți

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.