Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri în ședința de guvern că Executivul lansează un program de ajutor de stat și subvenții pentru firmele din industrie, numit Planul Național pentru Marea Industrie, în valoare de 2 miliarde de euro. Programul are trei componente.
Prima componentă este Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro. Acordăm facilități fiscale investițiilor de peste 150 milioane euro, ce creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media națională.
Al doilea pilon este Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Este o schemă de ajutor de stat de 1 miliard euro pentru mari companii. Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiții capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanțare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.
A treia componentă a planului înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiții în producția de materii prime industriale – țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.
Marți premierul Marcel Ciolacu susținea că aceste programe de sprijin sunt în conformitate cu „planul Draghi” pentru creșterea competitivității europene.
Măsurile sunt principalele propuneri ale premierului Marcel Ciolacu în programul său pentru a candida la președinție. Strategia coaliției și a premierului vine pe fondul unei percepții a cetățenilor că „România a rămas fără industrie”, după închiderea fabricilor din perioada comunistă, deși acestea erau adesea neprofitabile și nesustenabile. De asemenea, trebuie să ne amintim că România este o țară chiar prea industrializată, după cum spun economiștii, având o pondere a industriei în Produsul Intern Brut mult mai mare decât media țărilor din OECD.