Techtex, prima companie cu capital românesc care a produs măști de protecție în pandemie, parte din grupul Taparo, a cerut să fie pusă sub protecția concordatului preventiv, în încercarea de a evita insolvența, scrie 2mNews. Săptămâna trecută, și producătorul de mobilă Taparo din grupul Taparo a cerut protecția concordatului preventiv, pentru a evita intrarea în insolvență.
Fabrica de măști Techtex de la Cicârlău, construită cu o suprafață de 19.000 mp în urma unei investiții de circa 25 milioane de euro (din care 20 milioane de euro au fost obținuți în anul 2020 printr-un credit EximBank garantat de statul român și care trebuie rambursat în 7 ani) este prima companie românească care a produs echipamente medicale de protecție și singurul producător din material nețesut din România. Capacitatea actuală anuală de producție este de 600 milioane de măști FPP2 și chirurgicale și 57 de milioane de halate, combinezoane, capeline, scutece și lenjerii de pat de unică folosință.
Afacerile companiei au scăzut anul trecut cu o treime (30%), Techtex închizând anul cu o cifră de afaceri de 87,23 milioane de lei, un profit net de 3,7 milioane de lei, în creștere cu 17% și un număr de 169 angajați, în scădere cu 41%.
Techtex este deținută scriptic de Mihai Filip (37 de ani, care deține 82% din părțile sociale ale firmei – fiul antreprenorului Ioan Filip, care controlează și producătorul de mobilă Taparo și care este și administrator al Techtex), Bogdan Mircea Man (care deține 15% din părțile sociale – el este fiul fostului președinte al CJ Maramureș, fost deputat și actual vicepreședinte ANRE, Mircea Man) și Corneliu Dan Pascariu (care deține 3% din părțile sociale – el este fondator al Asociației Române a Băncilor, a Institutului Bancar Român, cu o experiență de 50 de ani în domeniul financiar).