Presa maghiară: Pensia medie din România a depășit-o pe cea din Ungaria

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Într-un singur an, pensia medie în România a crescut cu aproape 40%, în timp ce pensionarii din Ungaria au primit o creștere de doar 9%. Cifrele arată că, în septembrie 2024, pensia medie netă românească a depășit-o pe cea maghiară, conform hvg.hu. Chiar și după deducerea impozitului, pensionarului mediu român i-au rămas în buzunar cu 5800 forinți mai mulți bani decât în buzunarul unui pensionar maghiar aflat într-o situație similară.

Care sunt principalele diferențe între pensiile din România și Ungaria?

În urmă cu un an, se putea spune clar că beneficiarii sistemului de pensii din Ungaria trăiesc cu mai mulți bani decât omologii lor care locuiesc în România. În octombrie 2023, cuantumul mediu al pensiilor pentru limită de vârstă în Ungaria era de 210.900 HUF. Pensia maghiară este o prestație complet neimpozabilă, în plus, datorită celei de-a 13-a luni de pensie, aceasta vine de 13 ori pe an (dublu în februarie).

În schimb, pensia medie pentru limită de vârstă în România a fost de 2249 de lei (aproximativ 174.500 HUF la cursul de schimb de la acea dată) în octombrie anul trecut. Totuși, aceasta este o sumă brută și este supusă impozitării: 10% din pensiile românești care depășeau 2000 de lei trebuiau plătite ca impozit, astfel încât pensionarul român mediu putea de fapt să încaseze doar 2224 de lei net (aproximativ 172.600 HUF). În plus, românii nu au o a 13-a lună de pensie permanentă, ceea ce înseamnă că pensionarii din România primesc în mod normal beneficii doar de 12 ori pe an.

Cu cât au crescut pensiile din Ungaria și România într-un singur an?

Pentru pensionarii din România, 2024 a devenit un adevărat „an de aur”. Ca urmare a majorării pensiilor de la începutul anului, pensia medie a crescut cu 13,9%, ajungând la 2563 de lei în ianuarie. Apoi, ca urmare a unei ample proceduri de recalculare a pensiilor, pensia medie pentru limită de vârstă a crescut cu încă 21,8%, ajungând la 3127 lei în septembrie. Împreună, cele două majorări au dus la o creștere de 40 % a pensiei medii brute din România în doar puțin peste un an.

În aceeași perioadă, metoda de creștere a pensiilor din Ungaria a fost mult mai puțin generoasă. În noiembrie 2023, persoanele eligibile au primit o creștere a pensiilor de 3,1 %, urmată de o creștere a pensiilor de 6 % în conformitate cu inflația planificată în luna ianuarie a acestui an. În consecință, și datorită fluctuației naturale a grupului de pensionari, pensia medie pentru limită de vârstă a crescut cu 10,7 % într-un an, ajungând la 233 500 HUF.

În România, din pensia medie brută de 3127 lei, aproximativ 113 lei sunt reținuți sub formă de impozit, dar chiar și așa, 3014 lei sunt încasați de cei care primesc pensia medie. Acest lucru corespunde unei alocații nete de 239.300 HUF convertită la cursul de schimb mediu măsurat în septembrie (79,38 lei/HUF). Am văzut că între timp, pensia medie maghiară era puțin mai mică, de 233.500 HUF.

Cfrele arată că, în septembrie 2024, pensia medie netă românească a depășit-o pe cea maghiară. Chiar și după deducerea impozitului, pensionarului mediu român i-au rămas în buzunar cu 5800 forinți mai mulți bani decât în buzunarul unui pensionar maghiar aflat într-o situație similară.

O altă veste bună pentru pensionarii din România este că din octombrie cuantumul părții de pensie neimpozabilă va crește de la 2000 de lei la 3000 de lei. Din această lună, prin urmare, pensia netă a multor persoane va crește: urmând exemplul unei pensii medii de 3127 de lei, povara fiscală de 113 lei în septembrie va fi ușurată la 13 lei (adică de la aproximativ 9 mii de forinți la aproximativ 1 mie de forinți) din octombrie. La acest nivel de pensie, numai această măsură înseamnă o nouă creștere a pensiei de 3,3%.

Cine a dus-o mai bine în ultimele 12 luni?

Deși pensia medie din România a depășit-o pe cea din Ungaria în septembrie 2024, dacă analizăm ultimele 12 luni în ansamblu, se pare că pensionarii maghiari s-au bucurat în continuare de un avantaj semnificativ. În perioada analizată, pensia medie din Ungaria (inclusiv a 13-a lună de pensie) s-a ridicat la 2,97 milioane HUF pe an. În schimb, în România, pensia medie a oferit doar 2,33 milioane HUF pe an.

Cu toate acestea, aceste sume nu reprezintă încă o bună măsură a nivelului de trai, deoarece nivelurile prețurilor de consum diferă de la o țară la alta. Conform celor mai recente statistici, în 2023, prețurile de consum din Ungaria se situau la 75,8 % din media UE, în timp ce în România consumatorii percepeau un nivel mediu al prețurilor din UE de 60,2 %.

Cu alte cuvinte, deși pensia medie din Ungaria a asigurat un venit net cu 27 % mai mare în ultimul an, datele din 2023 arată, de asemenea, că prețurile de consum din Ungaria erau cu 26 % mai mari decât nivelul prețurilor din România. Acest lucru sugerează că surplusul de pensii din Ungaria ar fi putut avea ca rezultat cel mult o creștere modestă a nivelului de trai.

Pe baza celor mai recente date privind pensia medie (septembrie 2024) și incluzând a 13-a lună de pensie, surplusul de pensii al Ungariei față de România s-ar putea reduce la 6% în următorul an. Aceasta înseamnă, de asemenea, că, cu excepția cazului în care prețurile de consum din Ungaria și România încep să converge brusc, este inevitabil ca pensionarii medii din România să trăiască mai bine decât cei din Ungaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.