Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu Energy Financing Team AG, companie amendată cu 16 milioane de euro în 2015. Alte 9 firme au fost sancționate/ EFT, parte a clubului „băieţilor deştepţi” cu contracte cu Hidroelectrica

hidroelectrica sigla

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu Energy Financing Team AG, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat că Energy Financing Team AG (EFT) a încălcat Legea concurenţei prin participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. EFT este unul dintre cei 10 parteneri ai Hidroelectrica care au fost sancţionaţi de Consiliul Concurenţei, în 2015. Amenda aplicată EFT a fost de 16 milioane de euro, transmite News.ro.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv că Energy Financing Team AG (EFT) a încălcat Legea concurenţei prin participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică”, anunţă Consiliul Concurenţei.

EFT este unul dintre cei 10 parteneri ai Hidroelectrica care au fost sancţionaţi de Consiliul Concurenţei, în 2015, pentru limitarea comercializării de energie electrică către alţi furnizori de energie electrică şi/sau alţi consumatori eligibili din România, precum şi pentru limitarea altor producători în a comercializa către partenerii contractuali ai Hidroelectrica.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  1. HIDROELECTRICA SA: 20,43 milioane lei (aprox. 4,6 milioane euro);
  2. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL:  21,72 milioane lei (aprox. 4,8 milioane euro);
  3. ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro);
  4. ALRO SA: 21,23 milioane lei (aprox. 4,7 milioane euro);
  5. ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro);
  6. ELECTROMAGNETICA SA: 9,02 milioane lei (aprox. 2 milioane euro);
  7. ELSID SA: 2,55 milioane lei (aprox. 570.000 euro);
  8. ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71,37 milioane lei (aprox. 16 milioane euro);
  9. ENERGY HOLDING SRL: 12,35 milioane lei (aprox. 2,8 milioane euro);
  10. LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5,45 milioane lei (aprox. 1,2 milioane euro);
  11. MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei ( aprox. 162.000 euro).

EFT a atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, solicitând, în principal, anularea acesteia, iar în subsidiar reducerea amenzii.

Într-o primă fază, EFT a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti, iar Consiliul Concurenţei a declarat recurs la ICCJ, care a fost admis, cauza fiind trimisă spre rejudecare la prima instanţă.

La rejudecarea dosarului, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea formulată de EFT, menţinând ca legală şi temeinică decizia autorităţii de concurenţă. EFT a declarat, la rândul ei, recurs, respins de ICCJ ca nefondat.

Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, nu au contestat decizia autorităţii de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a câstigat definitiv toate celelalte procese cu companiile sancţionate, cu excepţia dosarului Menarom-PEC (succesor Euro-PEC), care se află pe rolul ICCJ.

Ministerul Energiei confirma, într-un comunicat de presă din luna februarie, amenzile record în valoare totală de 537 milioane de lei date de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), către patru furnizori acuzați de manipularea pieței de energie electrică.

Economedia scria atunci, citând surse, că ANRE a amendat patru companii pentru manipularea pieței de energie electrică, printre acestea regăsindu-se Tinmar Energy, controlată de Augustin Oancea, Nova Power & Gas, partener al Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești, și o firmă care anterior, sub altă denumire, făcea parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica.

EFT Furnizare face parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica. În urmă cu câțiva ani, compania care era un abonat fidel la energia hidro, se intitula Energy Financing Team România, dar firma sub acest nume s-a dizolvat în 2014.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.