Premieră: Numărul de angajați din sectorul IT a scăzut în 2023, după un an în care au fost eliminate facilități fiscale și cu turbulențe în IT-ul global/ Frână puternică și pentru afaceri / Edward Crețescu, ANIS: Reducerile de facilități taie din avântul companiilor locale

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

Numărul de angajați din sectorul IT a scăzut în România în 2023, pentru prima dată după numeroși ani de creștere a acestui sector, iar cifra de afaceri din industrie și-a frânat puternic creșterea. Până recent favorizat de o serie de facilități fiscale precum scutirea de impozit pe venit, anul trecut Guvernul a eliminat această facilitate pentru industrie. În același timp, industria IT globală a trecut printr-o serie de turbulențe din cauza unor schimbări majore la nivel global, precum apariția inteligenței artificiale, problemele din sectorul auto, pentru care lucrează mare parte din sectorul IT, o pauză în atragerea de finanțări globale pentru companiile de tech sau atingerea unei suprasaturări de angajați în urma recrutărilor masive în IT din pandemie. Toate aceste problemele s-au reflectat și în România, unde mai multe companii din IT au anunțat concedieri, anul trecut, dar și anul acesta. Iar pe viitor alte facilități de care mai beneficiază acest sector ar putea fi tăiate. Industria spune că astfel de măsuri „taie avântul companiilor locale”.

Datele prezentate miercuri de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), într-un studiu realizat de specialiști de la Academia de Studii Economice, arată că numărul angajaților din sectorul IT din România a scăzut moderat în anul 2023. În 2022, numărul angajaților crescuse accelerat și atinsese pragul de 200.000 de persoane. Însă în 2023, numărul a scăzut sub acest prag și România a ajuns să angajeze doar 190.152 de IT-iști.numar angajati sectorul IT

Sursa foto: Studiu ANIS

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Un prim val de concedieri în industria IT a avut loc la începutul anului 2023, urmată de un nou val de reduceri de personal în toamnă, arăta un reportaj Știrile Pro Tv.

Anul acesta, valul a continuat. Începutul de primăvară a fost marcat de vestea că una dintre cele mai mari companii din țară, NTT Data, cu sediu în Cluj, renunță la oameni. Ulterior, Gameloft a decis să închidă studioul din Cluj-Napoca și să concedieze cei peste 130 de angajați. De asemenea, angajați ai Atos au acuzat ulterior compania de concedieri mascate, prin modificarea condițiilor de muncă remote.

Toată această situație se reflectă și în piața de recrutări. Astfel, piața din România a trecut de la o categorie de candidați care erau aproape exclusiv abordați de companii cu oferte de angajare la o categorie care începe acum să aplice constant la joburi, potrivit datelor transmise de platformele eJobs și BestJobs la solicitarea Economedia. Timpul mediu necesar pentru ca un IT-ist să își găsească un nou loc de muncă s-a extins la aproximativ 6 luni. Dacă înainte candidații participau la 2-3 interviuri de angajare, acum ajung să susțină peste 7 interviuri pentru joburi și angajatori diferiți.

Economiștii afirmau recent pentru Economedia că piața globală a tehnologiilor informatice înregistrează o încetinire evidentă, iar efectele acestei încetiniri se resimt și în România. „Companiile sunt nevoite să elibereze resurse financiare pentru a investi în cipuri și servere care alimentează modelele de inteligență artificială din spatele acestor tehnologii noi. De asemenea, există un efect al pieței bursiere. Companiile care au efectuat disponibilizări nu au fost sancționate nici din cauza disponibilizărilor și nici pe baza unor eventuale performanțe mai scăzute. Dimpotrivă, au fost recompensate de o încredere sporită a investitorilor ceea ce s-a reflectat în creșterea prețurilor acțiunilor”, menționau economiștii pentru Economedia, recent.

Pe fondul acestor procese internaționale și în contextul adaptării la cerințele pieței, economiștii remarcă faptul că, în România, ritmul de creștere a numărului de angajați în sectorul IT încetinește semnificativ.

„Reducerea facilităților fiscale are impact negativ”

După ce anul trecut a eliminat scutirea de impozit pentru cea mai mare parte a angajaților din IT, Guvernul ar putea să șteargă toate facilitățile pentru sector, de anul viitor, pentru a reduce deficitul bugetar, conform planului fiscal ce urmează a fi depus la Bruxelles.

Edward Crețescu, ANIS
Sursa foto: Facebook/ ANIS Romania

Edward Crețescu, președintele ANIS, a declarat miercuri că o astfel de măsură ar avea un „impact negativ puternic” asupra firmelor IT românești și va tăia din avântul companiilor locale.

„Bineînțeles, are un impact negativ puternic. E destul de ușor de înțeles de ce, pentru că industria se află în plin avânt, crește în mod semnificativ și orice reducere a facilităților fiscale taie din avântul companiilor din România care încep să producă software propriu, încep să exporte, încearcă să obțină contracte din afară. Deci orice reducere ne afectează foarte puternic”, a declarat Edward Crețescu.

Reprezentantul ANIS spune că, deși înțelege nevoia Guvernului de a atrage bani la buget, pe termen lung statul ar câștiga, de fapt, mai mult dacă ar menține facilitatea fiscală pentru IT.

„Înțeleg discursul public în jurul acestor facilități fiscale – noi suntem un contribuabil major la bugetul național și considerăm că orice reducere ulterioară va avea un un impact mai mare în bugetul național. Noi încercăm să înțelegem și nevoia publică, de a reduce deficitul bugetar pe care România îl are în acest moment, dar noi propunem o strategie pe termen lung. Să înțelegem că industria IT vine cu o plusvaloare mult mai mare decât orice reducere a facilităților, decât orice buget care s-ar putea economisi și s-ar putea duce în bugetul național”, a explicat președintele ANIS.

Crețescu a amintit de asemenea că industria locală este conectată la nivel global și este, astfel, afectată de orice trend de reducere a angajaților

„Industria noastră nu mai este locală și tot ce se întâmplă la nivel global bineînțeles că ne impactează și pe noi. Pentru că noi, în România, facem produse și lucrăm la proiecte internaționale, absolut tot ceea ce se întâmplă în America, Japonia, Uniunea Europeană, India, China are impact și la noi”, a mai afirmat Edward Crețescu.

Studiul mai arată că, deși sectorul este scutit parțial de impozit și are și alte facilități, în 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat. Urmează activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 29.675 lei și industrie – 28.341 lei.

Sectorul IT a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe și impozite plătite, cu o medie de 76.992 lei/angajat.

Studiul izolează impactul direct în scenariul eliminării acestei facilități, respectiv o scădere estimată de până la 26,7% în profitabilitatea companiilor din sector, sub prezumția faptului că toate celelalte condiții ale economiei rămân neschimbate, ceea ce nu surprinde un efect compus și al celorlalte modificări precum creșterile de costuri cu energia sau capitalul uman, inflația, evoluția pieței globale etc.

Frână puternică pentru creșterea afacerilor

Afacerile din sectorul IT au continuat să crească în anul 2023 și au depășit nivelul de 15,5 miliarde de euro. Însă ritmul de creștere a încetinit puternic la 12,16% comparativ cu 2022, când creșterea industriei s-a ridicat la 32,99%, se arată în studiul lansat miercuri de ANIS, a declarat Cătălina Chinie, conferențiar universitar la ASE, unul dintre autorii studiului.

Per total, cifra de afaceri totală a industriei IT&C din România a atins cifra de 22 miliarde de euro în 2023, cea mai mare valoare a cifrei de afaceri a acestui sector din ultimii ani, iar evoluția a fost constantă în ultimii ani. Sectorul IT care furnizează generare de software la comandă reprezintă 8,9 miliarde de euro, el fiind urmat de sectorul telecom cu 6,5 miliarde de euro.

Cifra afaceri industria IT
Sursa foto: Studiu ANIS

Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, realizează 40,24% din cifra de afaceri totală și a înregistrat o creștere de 19,92% în 2023, contribuind la generarea unei valori adăugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, în creștere cu 19,5% față de 2022. În aceeași perioadă, industria de telecomunicații a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, în creștere cu 20,4% față de anul 2022.

Sectorul IT&C din România este constituit din 48.405 companii înregistrate, dintre care 45.467 în segmentul IT și 2.938 în segmentul telecomunicații. Numărul firmelor IT a crescut constant mai ales după anul 2021.

Și numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) a crescut constant însectorul IT românesc. În anul 2023 funcționau 12.678 de PFA-uri în domeniul IT, în creștere cu 11,8% față de anul 2022.

Conferențiarul universitar Bogdan Dumitrescu a declarat că industria a crescut în ultimii ani peste rata de creștere a PIB, deși ponderea în PIB a crescut exponențial. Valoarea adăugată brută a industriei de IT a fost de 50,9 miliarde lei, în 2023, un plus de 19,5%, potrivit lui.

O prezentare a studiului ANIS poate fi citită AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.