„Cutremurul” din IT continuă, impulsionat și de problemele din sectorul automotive. Una dintre cele mai mari companii din țară, NTT Data, renunță la oameni: Angajații se plâng de concedieri mascate/ Compania spune că propune încheieri amiabile ale colaborării pentru 35 de angajați

ntt foto Foto: NTT

Compania de software NTT Data, parte a unui concern japonez și una dintre cele mai mari firme de IT din țară, care în urmă cu câteva zile anunța un joint venture cu BMW pentru un centru de dezvoltare software la Cluj, se confruntă cu probleme cu angajații, conform unor informații apărute în spațiul public. În comunitatea de programatori a apărut informația că managementul firmei propune contracte de încheiere a colaborării pe cale amiabilă și că angajații nu știu ce va urma. Partenerii ar căuta deja angajați pentru noul centru al BMW, dar pentru alt tip de poziții. După ce angajații s-au plâns în spațiul public de concedieri mascate, compania NTT Data confirmă că renunță la oameni, dar spune că a propus soluții de încheiere amiabilă a colaborării, conform unui răspuns transmis la solicitarea Economedia. Compania menționează că acestea îi vizează pe aproximativ 2% din angajați și colaboratori. Conform informațiilor transmise de reprezentanții NTT, firma are aproximativ 1800 de angajați și colaboratori, așa că vizate de propuneri ar fi 35 de persoane, iar fluxul de personal e “pozitiv”. Problemele din compania de IT vin pe fondul schimbărilor din industria automotive, importantă pentru companie. Sincopele din domeniu – afectat de tranziția spre mașini electrice, de concurența Tesla și ascensiunea Chinei în piață – ar putea să se extindă și în România, în condițiile în care giganți ca Bosch, Continental, Marelli, ZF sau Forvia (Hella), care au activitate în țara noastră și mii de angajați, au anunțat deja planuri de concedieri și restrângere de personal la nivel global.

Astfel, după un 2023 de turbulențe în a doua cea mai mare piață IT a țării, la Cluj, marcată de concedieri și chiar închideri de firme, și 2024 aduce probleme pentru programatori. Piața, deja afectată de modificări fiscale și pierderi de facilități, suferă și pe alte planuri, iar NTT aduce unul dintre cele mai recente exemple.

Menționăm în acest context că, potrivit platformei layoffs.fyi, doar în acest an, la nivel global, 204 de companii tech au concediat aproape 50.000 de angajați (49.978, mai precis).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Experiențele relatate de angajați la NTT Data. De la bench la „despărțire amiabilă”

În comunitatea de programatori români de pe platforma Reddit, mai mulți utilizatori spun că angajații NTT Data aflați pe „bench” (fără proiect alocat) sunt chemați la discuții pentru a li se propune încheierea colaborării pe cale amiabilă. „Concedieri mascate” – spun unii, măsuri previzibile, cred alții.

Un angajat relata în urmă cu câteva zile că la NTT România „testarea și dezvoltarea se confruntă cu o situație dificilă, deoarece proiectele primite până acum în mare parte de la un gigant german din piața automotive pică unul, câte unul”. „Compania nemaifiind competitivă în piață, a pierdut o mare parte din angajații competenți. În perioada ce a urmat totul doar s-a degradat. Managementul s-a schimbat și discutăm despre proiecte și negocieri cu alți clienți, care în final nu sunt interesați să colaboreze cu compania de outsourcing. Cireașa de pe tort a venit în urmă cu ceva timp, când compania a pierdut mai multe proiecte. Asta ce înseamnă? păi pe vara se aproximează în departament un procent mare de oameni pe bench (gurile vorbesc că ar fi vorba de zeci de persoane)”, relatează angajatul.

Acesta spune că, în urmă acestor vești, a avut un meeting „unde s-a jurat și s-a plâns, că nu avem bani, dar nu o să concediem”. „Urmând că în perioada următoare, colegii vizați de bench să aibă 1 on 1 (întâlnire unu la unu) cu managerul în vederea ”perspectivelor de viitor”. Ei bine, deoarece unul dintre proiecte se încheie în următoarele săptămâni și având în vedere că pentru firma anul nou fiscal urmează să înceapă, deja au apărut în calendar meetingurile ”Discuție”. Aceste discuții de fapt vin cu un contract de încheiere a colaborării pe cale amiabilă, în urma căruia vei primi un bonus nesatisfăcător, având în vedere situația din piață nu ai putea să te descurci câteva luni cu suma respectivă”, relatează angajatul. „Frumos, ce pot spune? se gândesc la noi, să avem ceva bănuți de Paște. Dacă nu ești de acord să semnezi, se transmite că treci pe bench, însă fără alte informații, ce vei face în continuare și pentru cât timp sau care e viziunea companiei pentru perioada următoare. Comunicarea este foarte proastă și deloc transparentă în general, răspunsurile vin cu “nu știm” și “nu cunoaștem ce decizii se vor lua în perioada următoare””, menționează utilizatorul Reddit.

Un angajat care e de două luni pe „bench” își povestește și el experiența. „S-a pus ”discutia” în calendar, sefu si HR-ul, am primit două salarii plus luna de preaviz. S-a simțit o strângere cu ușa la întrebarea mea ”ce se întâmplă dacă nu semnez asta?”, răspunsul fiind ”nimic. Stai pe bench până apare ceva”. Continuarea era „te ținem până la vară când evaluarea performanței oricum o să fie contra ta” si chiar dacă n-au mai zis-o, s-a simțit. Am încercat să negociez la o lună preaviz plus 3 compensatorii, mi s-a spus ca se poate doar 2 luni preaviz+2 compensatorii. Si cam aia a fost””.

„Si eu sunt de două luni pe Bench… mă aștept la ce e mai rău având în vedere că nimeni nu pomenește nimic de proiecte noi. Destul de aiurea acest domeniu, dar asta e… Ne descurcăm noi!”, spune un alt angajat. Un alt utilizator spune că a semnat pentru 2 luni preaviz si două salarii compensatorii. „N-am fost pe bench niciodată, intram acum la final de martie, porcărie oricum ce se întâmplă”.

Conform informațiilor publicate pe platforma dorusupeala.ro, cea mai mare parte a angajaților din departamentul EMBEDDED din cadrul companiei NTT Data Romania s-ar afla în pericol să își piardă locurile de muncă. Ar fi vorba în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software instalat pe diverse dispozitive hardware. Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 ar fi primit zilele trecute invitații la întâlniri 1 la 1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, potrivit informațiilor publicate de Șupeală. Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale). “Vești similare am primit în aceste zile și de la angajații Cognizant Softvision, companie care deja a procedat la mai multe valuri de concedieri folosind aceeași metodă”, arată aceeași sursă. Cognizant este o altă firmă care lucrează în domeniul automotive.

Răspunsul NTT Data: Propuneri de încheiere a colaborării pentru aproximativ 2% din angajați/ „Flux de personal pozitiv”

Economedia a transmis companiei NTT Data o serie de întrebări cu privire la planurile în ceea ce îi privește pe angajații din România, iar reprezentanții grupului au confirmat propunerile de „încheiere amiabilă a colaborării”, dar spun că acestea îi vizează pe mai puțin de 2% din angajați și colaboratori.

Responsabilii de comunicare ai companiei au transmis că „resping ferm afirmațiile care induc ideea unor schimbări masive de personal în cadrul NTT DATA”.

„Fluxul de personal la nivelul NTT DATA este pozitiv și datele constituie un argument concludent în acest sens: în 2023 am angajat de două ori mai mulți profesioniști care activează în echipa noastră, raportat la  numărul colegilor care au ales să-și continue parcursul profesional în alte companii.

Echipa NTT DATA este adepta relațiilor pe termen lung cu colegii care aleg să ni se alăture. Peste 320 de profesioniști sunt alături de noi, de peste 7 ani. Alți aproximativ 670 de colegi au acumulat deja o vechime de peste trei ani în companie”, a transmis compania.

Reprezentanții grupului menționează că o parte din personal nu lucrează pe proiecte din cauza situației din piața producătorilor auto.

„Rămânem conectați la realitățile pieței și luăm decizii corecte pentru ca întreaga echipă NTT DATA să urmeze un parcurs comercial pozitiv. În acest registru înscriem inclusiv decizia de a gestiona un Bench de specialitate dimensionat la sub 5% din totalul angajaților noștri.

Vorbim despre colegi care deși nu ocupă un loc în producție, din cauza unor schimbări reale și naturale din piața producătorilor auto, au primit și primesc remunerație, programe de training sau reconversie profesională, după caz, din partea angajatorului. Ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori”, au mai transmis reprezentanții NTT.

NTT DATA susține că vrea să continue planurile de a continua dezvoltarea departamentului EMBEDDED.

„Modificările punctuale de personal din acest departament au la bază o stare de fapt: transformarea unei întregi piețe, așa cum am arătat și mai sus. Cu toate acestea, așteptările NTT DATA de la acest departament rămân în continuare ridicate și preconizăm o creștere sustenabilă de personal, direct proporțională cu cererile din piață, pe termen mediu și lung, concretizate în contracte și colaborări noi”, transmite agenția Amicom, care reprezintă compania.

NTT Data are în prezent peste 1.300 de angajați, conform informațiilor transmise de responsabilii de comunicare. Cu colaboratori cu tot sunt 1.800 în prezent.  Aproximativ 35 de persoane au primit acele propuneri de încheiere amiabilă, spun reprezentanții NTT.

“A scăzut numărul de proiecte, dar numai pe departamentul embedded. În contrapondere, cu proiectele noi (BMW) în mod clar echipa va crește. Pe acest departaent însă numărul de proiecte efective a scăzut. Cu toate astea, mențin departamentul activ, pentru că se așteaptă la noi proiecte. În scenariul în care ne aflăm, cei mai mulți angajați rămân în companie”, a mai transmis compania.

Profituri departe de „vremurile bune”

Compania este unul dintre jucătorii importanți din România, ocupând locul 15 la cifra de afaceri în 2022 între companiile de profil la nivel național, conform Termene.ro. NTT este pe locul 3 în Cluj, după Endava și Cognizant.

NTT Data a avut în 2022 o cifră de afaceri 471,18 milioane de lei (+10% față de anul precedent), un profit de 1,28 milioane de lei (+135%) și 1.118 angajați (de la 1.106 anul precedent). Chiar dacă cifrele sunt în creștere față de anul precedent, menționăm că firma avea un profit de 18-21 de milioane de lei, în perioada 2017-2019. Datoriile companiei se ridicau în 2022 la 120 de milioane de lei și au crescut constant, în ultimii ani, de la 34 de milioane în 2017.

Joint-venture cu BMW

În urmă cu câteva zile, NTT Data dădea o lovitură de imagine, când grupul BMW anunța prima investiție majoră în România – compania germană va deschide un centru de dezvoltare de soluții software la Cluj-Napoca, printr-un parteneriat cu NTT DATA. Conform informațiilor Economedia, lansarea acestui joint-venture, care este supusă încă procedurilor de aprobare din partea Consiliului Concurenței, presupune crearea unei entități noi (o firmă nouă), având ca asociați ambii parteneri.

Având în vedere că se pregătește operaționalizarea unei noi entități, cel mai probabil centrul pregătit de BMW-NTT va funcționa independent, într-un spațiu nou, diferit de cel al NTT Data, companie care are deja birourile la Cluj.

Probleme în industria automotive

Mai multe companii care lucrează pentru industria auto au probleme. O altă firmă care ar fi făcut disponibilizări în România, la Cluj, este Magnetti Marelli. Marelli este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți la nivel mondial din sectorul auto. Cu aproximativ 50.000 de angajați la nivel mondial, amprenta Marelli include 170 de unități și centre de cercetare și dezvoltare în Asia, America, Europa și Africa. Anul trecut, în primăvară, producătorul italo-japonez de piese auto Marelli anunța că a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a reduce voluntar 400 de locuri de muncă în Italia, pe fondul creșterii costurilor materiilor prime și al scăderii vânzărilor din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare.

În februarie, producătorul german de componente auto şi anvelope Continental a anunţat că va reduce personalul care se ocupă cu cercetarea şi dezvoltare (R&D) în cadrul diviziei sale de componente, cu 1.750 de posturi la nivel mondial până la finele lui 2025, măsura făcând parte dintr-o restructurare mai amplă a acestei divizii, conform Reuters.

Furnizorul de componente auto Bosch a avertizat recent în privinţa unor posibile reduceri de personal la divizia de mobilitate şi a prelungit cu unul-doi ani obiectivul de a ajunge la o marjă de profit de 7%, după ce a estimat un mediu economic dificil în 2024, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Conform datelor preliminare, compania germană a înregistrat în 2023 o creştere de 8% a vânzărilor la rate de schimb ajustate, până la 91,6 miliarde de euro, marja de profit fiind de 5%.

Bosch negociază cu reprezentanţii angajaţilor de la divizia de mobilitate “ajustări de personal”, iar disponibilizările ies din discuţie conform acordului până în 2027 încheiat între companie şi reprezentanţii sindicatului. Bosch va continua angajările în sectoarele promiţătoare şi va investi patru miliarde de euro în recalificarea angajaţilor, a precizat grupul german. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters, în ianuarie, că firma vrea să elimine 1.200 de locuri de muncă în divizia sa de dezvoltare software până la sfârșitul anului 2026.

În februarie, gigantul francez de piese auto Forvia, care are activitate și în România, a declarat că intenționează să reducă costurile și până la 10.000 de locuri de muncă pentru a se adapta la tranziția europeană la vehiculele electrice și pentru a crește competitivitatea pe continent, conform Bloomberg. Furnizorul a precizat că restructurarea pe cinci ani ar trebui să ducă la economii de aproximativ 500 de milioane de euro (538,9 milioane de dolari) pe an începând cu 2028. Forvia a transmis că reducerea celor 10.000 de locuri de muncă se va face prin neangajarea de personal nou în locul angajaţilor care pleacă, nu prin disponibilizări, conform ZF.ro. În România, grupul Forvia operează prin producătorii de componente auto Hella şi Faurecia, care aveau cumulat peste 7,700 de angajaţi în România în 2023.

Grupul Forvia deţine în România prin Hella cinci centre de proiectare şi dezvoltare, un centru administrativ şi trei unităţi de producţie, situate în Timişoara, Arad, Lugoj, Craiova, Iaşi şi Oradea. Compania produce module electronice de control, actuatori – compartiment motor, pompe de vacuum, pedale de acceleraţie sau module de control a energiei electrice.

Grupul ZF, care are aproximativ 165.000 de angajați la nivel global, a declarat în ianuarie că 12.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în „cel mai rău scenariu”, conform Financial Times. Aceasta se întâmplă pe fondul tranziției costisitoare către viitorul mașinilor electrice.

Economedia a trimis solicitări către toate aceste companii pentru a transmite un punct de vedere referitor la aceste informații și planurile pentru România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Reconversie. E nevoie in alte meserii si spre fericirea lor si mai sanatoase

  2. Da, NTT Data este mare dar si alte companii mari se strang incet. Companii de software americane, germane, olandeze. Dar companiile mici de software romanesti merg bine si foarte bine. Sunt flexibile, au clienti multi (pentru ei) si mici cu aplicatii nu foarte complexe, deci cu risc mic. Fac si suport pentru ce vand si ce opereaza de la distanta. Stiu 10 firme de software in Bucuresti cu 10-20 de angajati care factureaza si incaseaza de ii dor degetele. Si mai sunt. Fac aplicatii in domeniul financiar, economic, operare in servicii si productie, diverse aplicatii care digitalizeaza procese interne. E vremea lor acum. Si costurile lor din perspectiva clientului sunt mici, preturi de Romania.

  3. Se pare ca acest “cutremur” a atins și firma Atos, cu peste 3000 de angajați înainte de împărțirea în Atos/Eviden, mulți angajați au fost trecuți pe “bench” pentru ca task-urile lor au fost transferate în India și pentru ca nu li s-a mai găsit ceva intern se fac “presiuni” sa plece singuri: li s-a tăiat bonusul anual și li s-a anulat scutirea de impozit în speranța că vor părăsi firma. Cred ca ar fi un articol interesant și despre această firmă.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.