Piața muncii în sectoarele în care s-au tăiat facilități fiscale în 2023: Ce salarii se câștigă în IT, Construcții, Agricultură, la început de an? Scădere semnificativă a ofertelor de job-uri în IT, sector afectat de concedierile anunțate de giganții mondiali ai tehnologiei

calculator, job, grafice Foto: Pixabay
În toamna anului trecut, o serie de domenii și-au pierdut facilitățile fiscale care au fost în vigoare ani de zile. Economedia vă prezintă ce salarii se oferă în această perioadă în sectoarele afectate de noutățile legislative: IT, Constructii, Agricultură. De remarcat că în IT numărul de oferte a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată datele unei platforme cu locuri de muncă. IT-ul este unul dintre cele mai dinamice sectoare din piața muncii, dar a fost afectat anul trecut de valul de concedieri din marile companii occidentale, care continuă și în aceste luni. Nivelul salarial se menține, deocamdată, spun observatori din piața muncii.

Începând cu luna noiembrie 2023 au intrat în vigoare  prevederi legale conform cărora s-a eliminat aplicarea anumitor facilități fiscale pentru unele domenii de activitate. De la 1 noiembrie s-a eliminat scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti (aceasta se menține însă pentru venituri sub 10.000 lei brut), în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu mai sunt scutiți de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).

Datele Institutului Național de Statistică din ianuarie arată că eliminarea facilităților fiscale din Agricultură și IT își face efectele. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net în noiembrie față de luna precedentă s-au înregistrat în domenii afectate de eliminarea facilităților fiscale: minus 5,8% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, respectiv o scădere de 5,4% în activităţi de editare (CAEN care include activitățile de editare a produselor software).

 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

BestJobs: Volumul ofertelor în IT a scăzut cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut

Conform datelor sintetizate de BestJobs, la solicitarea Economedia, în ceea ce privește ritmul de angajări, cea mai mare diferență poate fi observată în IT, unde volumul ofertelor a scăzut cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut. Amintim că sectorul IT trece prin restructurări profunde și valuri de concedieri la nivel global, care a avut efecte în ultimul an și în România. Mai multe pe această temă puteți revedea AICI și AICI. O companie din domeniu estimează că industria locală de profil a încetinit ritmul de creștere, la 5 – 10% în 2023 și subliniază că piața a fost marcată de restructurări masive de personal, de probleme privind recrutarea și retenția angajaților, dar și de adaptarea la munca hibridă,iar concedierile vor continua. Detalii AICI. Potrivit platformey layoffs.fyi, care monitorizează concedierile în sectorul Tehnologiei, la nivel global doar în acest an 157 de companii de tehnologie au anunțat disponibilizări, fiind concediați aproape 40.000 de angajați (39.608).
În cazul ofertelor de joburi în Construcții/Instalații și Agricultură/Zootehnie, scăderile sunt mai mici: de 5% și respectiv 6% față de aceeași perioadă a anului 2023. “Ne așteptăm la o creștere a volumul de joburi în perioada februarie-martie”, transmit reprezenanții platformei.
În ceea ce privește nivelul salarial, acesta se menține, în unele cazuri chiar crescând ușor datorită bonusurilor și primelor de final de an care au fost plătite în primele luni din an.
  • Agricultură/Zootehnie
Inginer fermă, jud Dâmbovița 900 – 1.000 euro net
Inginer agronom, jud. Brăila – 1.000 – 1.800 euro net
  • IT/Telecom
Network admin, București 1.500 – 1.800 euro net
Data Engineer, remote – 1.800 – 2.200 euro net
Front-end Developer, Brașov – 1.600 – 1.900 euro net
Software Architect, Constanța – 2.000 – 3.000 euro net
  • Construcții/Instalații
Project Manager Construcții, București – 2.300 – 2.500 euro net
Arhitect, București – 1.800 – 2.000 euro net
Șef șantier, București – 1.200 – 1.600 euro net
Sursa: BestJobs
eJobs: Constructorii, printre marii angajatori ai începutlui de an. Care sunt salariile medii
Din cele 4 domenii afectate de eliminarea facilităților – construcții, industria alimentară, agricultură și IT –  cel puțin două, respectiv construcțiile și industria alimentară, au fost dintotdeauna în top 5 al celor mai mari angajatori din România, precizează reprezentanții eJobs.
“Lucrurile nu par să se schimbe, cel puțin pentru moment, în condițiile în care, de la începutul anului și până acum, construcțiile au fost pe locul al patrulea în topul celor mai mari angajatori, cu 4.000 de joburi noi postate, iar industria alimentară pe locul al cincilea, cu 3.800 de joburi noi. IT-ul este pe locul 8, cu 3.400 de joburi noi”, transmite Ana Călugăru, responsabilă de Comunicare pentru eJobs.
În ceea ce privește salariile, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial dezvoltat de platformă, mediile nete la nivel național (medie care include toate județele și toate nivelurile de experiență înregistrate de candidați) sunt următoarele: 6.500 de lei pentru IT, 5.500 pentru construcții, 3.500 pentru industria alimentară și 4.500 pentru agricultură.

Dacă în 2023 angajatorii au suportat, în cele mai multe cazuri, impactul măsurilor fiscale, pentru anul în curs este posibil să vedem pe piața muncii fie un număr mai mic de joburi scoase în piață în special pentru domeniile IT, agricultură și construcții, domenii afectate de măsurile fiscale asumate de Guvern, fie o scădere a salariilor de intrare pentru noii angajați, transmiteau reprezentanții eJobs la finalul anului trecut. La acestea, s-ar putea adăuga o temperare sau chiar o blocare a ritmului de creșteri salariale Aceștia spun însă că sunt și companii care nu își permit să susțină impactul financiar al acestor măsuri fiscale și deja au scăzut cu aproximativ 10% salariile nete ale angajaților.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. În sectorul IT toată lumea vorbește de impozitul pe venit, dar pe PFA trebuie să plătesc anul acesta statului român €15000 + €13000 TVA de când au schimbat plafonul și au mărit contribuțiile la sănătate, de parcă eu mă îmbolnăvesc de 5 ori mai mult decât un om obișnuit. La anul îmi iau banii și mă duc într-o țară unde știu că taxele sunt folosite și pentru altceva decât pentru pensiile speciale ale drojdierilor.

    • De ce trebuie sa platesti TVA in IT? Da, taxele in IT, cel putin mie unu mi-au crescut de 5 ori fata de cat era suma lunara data anul trecut ca si taxe, dar nu stiu de niciun TVA.

  2. Și în sectorul serviciilor e dezastru.Noi depindem de nr. DE CLIENTI.DIFERA INCASARILE DE LA O LUNA LA ALTA.NU NE INTELEGE NIMENI.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.