Super-agenția AMEPIP, creată în 2023 să supravegheze toate companiile de stat, ca jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, anunță într-un comunicat de presă că 25 de companii de stat au management stabil și profesionist. Pe lista prezentată de AMEPIP se regăsesc însă companii de stat unde chiar Comisia Europeană a avertizat asupra problemelor ce vizează numirile șefilor și a și suspendat bani din PNRR.
Situația vine în contextul în care în aceste zile o delegație a OECD vizitează România și discută cu reprezentați ai companiilor de stat inclusiv despre ordonanța guvernanței corporative care prevede alegerea unui management profesionist la companiile de stat românești.
Amintim că Comisia Europeană a suspendat 80 milioane de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR pentru nereguli legate de numirile la companiile de stat din Transporturi. De asemenea, Comisia a suspendat o plată de 300 de milioane de euro din cauza lanțului de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie.
Iată lista companiilor de stat despre care AMEPIP susține că au management stabil și profesionist și, în dreptul fiecăreia cu probleme, observațiile Comisiei Europene și ale altor instituții care reclamă problemele cu numirile șefilor. De asemenea, există probleme și semne de întrebare și la alte instituții, unde șefi au fost numiți apropiați ai marilor partide.
1. Hidroelectrica
Comisia a identificat mai multe probleme la selecția consiliului de supraveghere al Hidroelectrica:
– președintele comisiei de selecție pentru consiliul de supraveghere a fost inițial unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Energiei. Această persoană s-a clasat pe primul loc la selecția efectuată de comitetul de selecție al cărui președinte era.
– un director din cadrul Ministerului Energiei, care a fost, de asemenea, numit membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, era, la momentul numirii sale, responsabil cu gestionarea și supravegherea direcției responsabile cu gestionarea întreprinderilor de stat din subordinea Ministerului Energiei, din care a fost numită majoritatea membrilor comitetului de selecție.
– trei membri ai consiliului de supraveghere au fost numiți în ianuarie 2024 fără a fi supuși unei proceduri de selecție competitive și transparente, în timp ce jalonul nu prevede astfel de excepții. Deși România susține că unul dintre cei trei membri a fost nominalizat și numit de acționarii minoritari, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române. În plus, România nu a furnizat nicio dovadă care să acorde acționarilor minoritari dreptul de a nominaliza și de a numi un reprezentant în consiliul de administrație al Hidroelectrica.
În ceea ce privește selecția consiliului de administrație, unul dintre membrii consiliului de supraveghere și ai comitetului de nominalizare și remunerare a demisionat din consiliul de supraveghere, după începerea procedurii de selecție, doar pentru a fi numit din nou în consiliul de administrație în calitate de director general la recomandarea comitetului de nominalizare și remunerare din care făcea parte. Această persoană este Karoly Borbely, conform informațiilor Economedia.
2. Nuclearelectrica
În cazul Nuclearelectrica, trei din cei șapte membri ai consiliului de administrație au fost numiți din nou direct, fără a fi supuși unei proceduri de selecție competitive și transparente. În plus, unul dintre membrii comitetului de nominalizare și remunerare a fost, de asemenea, candidat în cadrul procedurii de selecție și a fost în cele din urmă numit din nou în consiliul de administrație. În plus, unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Energiei, care, alături de ministru, conduce ministerul, a fost numit în consiliul de administrație, fiind clasat pe primul loc de către comitetul de selecție compus în întregime din funcționari din cadrul Ministerului Energiei însuși. Între timp, aceștia au demisionat pentru a ocupa o altă funcție în cadrul Guvernului României.
3. Romgaz
În cazul Romgaz, la fel ca în cazul Nuclearelectrica, unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Energiei a fost clasat pe primul loc de către comitetul de selecție compus în întregime din funcționari din cadrul Ministerului Energiei și a fost ulterior numit președinte al consiliului de administrație al Romgaz. În plus, trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare (inclusiv secretarul de stat menționat anterior) au fost, de asemenea, candidați în cadrul procedurii de selecție și au fost în cele din urmă numiți din nou în consiliul de administrație.
Conform informațiilor Economedia, secretarul de stat în cauză este Dan Drăgan.
4. Complexul Energetic Oltenia
În cazul CE Oltenia, există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție. Deși România susține că acest membru a fost nominalizat și numit de către acționarul minoritar, pe baza informațiilor și a probelor disponibile, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române.
România nu a furnizat niciun element de probă care să acorde acționarilor minoritari dreptul de a nominaliza și de a numi un reprezentant în consiliul de administrație. În plus, în cadrul procesului de selecție a consiliului de administrație, doi candidați care au făcut parte anterior din consiliul de administrație – implicați în selectarea și contractarea expertului independent – au fost (re)numiți în noul consiliu de administrație, fiind selectați de expertul independent.
5. Transelectrica
Economedia a scris anterior că Transelectrica, companie de stat strategică din energie, va fi condusă în următorii patru ani din funcția președinte al Directoratului de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean fără experiență în energie, susținut de premierul Marcel Ciolacu. Totodată, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, va ajunge membru al Directoratului. Moraru și-a dat demisia de la super-agenția care controlează companiile de stat AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat, iar acum s-a aflat aproximativ în aceeași situație și în cadrul procedurii de selecție pentru șefia Transelectrica. Niciunul dintre ei nu are experiență anterioară în energie. Florin Tătaru și Cătălin Nadolu își păstrază mandatele de membri. Cel de-al cincilea membru este Vasile Cosmin Nicula, fost vicepreședinte la Curtea De Conturi. Toți cei cinci au intrat în sectorul energetic pe filieră politică, neavând formare de bază în energie.
6. Electrocentrale București
7. CFR Călători
În cazul CFR Călători, toți cei șapte membri ai consiliului au fost numiți în februarie 2023 pentru un mandat de patru ani. Cu toate acestea, unul dintre membrii nou numiți a demisionat în martie 2024 și un al doilea în mai 2024. Prin urmare, începând din mai 2024, consiliul de administrație al CFR Călători și-a exercitat funcțiile cu doar cinci membri, deși ar trebui să aibă între cinci și nouă membri.
8. Transgaz
9. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR
În februarie 2023, șase membri ai consiliului de administrație CNAIR au fost numiți pentru o perioadă de patru ani, în timp ce membrul consiliului de administrație care reprezenta Ministerul Finanțelor la momentul respectiv a fost numit din nou pentru o perioadă de patru luni. Prin urmare, România a prezentat Comisiei doar șase din cele șapte mandate ale noilor membri ai consiliului. La 31 mai 2024, România a confirmat că mandatul reprezentantului Ministerului de Finanțe nu a fost prelungit și că, prin urmare, noul consiliu și-a îndeplinit funcțiile cu numai șase membri.
10. Poșta Română
Economedia a trecut în revistă cine sunt noii directori de la Poșta Română. Trei dintre aceștia au fost sau sunt consilieri PNL, iar doi dintre ei au fost chiar numiți într-un dosar de corupție din instituție.
11. ROMATSA
12. Loteria Română
13. CFR SA
14. Aeroportul București – CNAB
Membrii numiți de ministerul Transporturilor în consiliul de administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au fost suspendați din funcție, potrivit unei decizii a Tribunalului Ilfov, care a stabilit că numirile au fost nelegale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel. Economedia a avertizat încă din iulie 2024 că, din cei șase candidați pentru conducerea Aeroporturilor, cinci erau funcționari publici, în timp ce legea prevede doar două locuri pentru funcționari.
15. Tarom
Directorul financiar TAROM, Costin Iordache, a revenit la conducerea Companiei. În consiliul de administrație se mai regăsesc oameni precum Anca Boagiu sau apropiați ai PSD și PNL.
16. Metrorex
Unul dintre noii membri ai consiliului de administrație al Metrorex era, la momentul numirii lor, președintele comitetului de nominalizare și remunerare. Comisia consideră că această suprapunere de funcții ar putea să fi conferit un avantaj necuvenit președintelui comitetului de nominalizare și remunerare, care a fost, de asemenea, candidat în cadrul procedurii de recrutare, ceea ce a subminat egalitatea de șanse și imparțialitatea procesului de selecție.
17. Romgaz – filiala Depogaz
18. Registrul Auto Român – RAR
19. Conpet
În cazul Conpet, un director din cadrul Ministerului Energiei se afla, la momentul numirii sale, într-o relație ierarhică cu membrii comitetului de selecție. România a susținut că, pe baza unei declarații de îngrijorare exprimate în scrisoarea de observație a serviciilor Comisiei din 28 iunie 202410 , membrii consiliului de administrație al Conpet și-au prezentat proiectele de scrisori de demisie.
20. Societatea Națională a Sării – Salrom
21. Oil Terminal
În cazul Oil Terminal, doi directori din cadrul Ministerului Energiei, care au fost, de asemenea, numiți în consiliul de administrație al Oil Terminal, gestionau, la momentul numirii lor, serviciile din cadrul Ministerului Energiei din care au fost numiți membrii comitetului de selecție. În plus, un membru al comitetului de nominalizare și remunerare a fost, de asemenea, candidat în cadrul procedurii de selecție și a fost în cele din urmă numit din nou în consiliul de administrație.
22. Unifarm
23. Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați
24. RATEN
25. Casa de Comerț Unirea
Legumicultorul Ionuț Victor Radu din județul Olt a fost numit director general al Casei de Comerț Unirea, firma de stat deținută de Ministerul Agriculturii, potrivit publicației Agrointel. Ionuț Victor Radu este un cultivator de roșii din comuna olteană Obârșia. Olt este fieful baronului PSD Paul Stănescu, secretar general al partidului, unul dintre cei mai influenți oameni din agricultura României.
Detalii despre companiile cu probleme de la Transporturi: EXCLUSIV Scrisoarea Comisiei Europene. De ce a suspendat Bruxelles-ul banii pentru Transporturi din a treia cerere de plată: Legături ierarhice la selecția șefilor pentru companiile de stat, licitații feroviare cu probleme / Detalii: cum a pierdut metroul de Cluj finanțarea
Detalii despre companiile cu probleme de la Energie: Scrisoarea Comisiei Europene: Lanțul de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie / Comisia suspendă o plată de 300 de milioane de euro pentru acest jalon
Detalii despre numirile cu probleme de la CNAB: Numiri nelegale la conducerea Aeroporturi București. Tribunalul Ilfov a suspendat membrii numiți de ministerul Transporturilor în consiliul de administrație / Decizia nu e definitivă
Detalii despre numirile cu probleme de la Transelectrica: OFICIAL Cine sunt noii directori de la Transelectrica fără experiență în energie: Șeful companiei strategice, Ștefăniță Munteanu, fost consilier județean susținut de Ciolacu/ Ce probleme de integritate ridică alți membri controversați, ca Victor Moraru
Detalii despre directorul „nou” de la TAROM și echipa sa