La finalul primei luni din anul 2025, veștile nu sunt bune pentru unele companii din România, care au trecut deja la concedieri. Sunt disponibilizați sute de angajați de la companii din IT, de la firme care produc frigidere sau ștergătoare auto, precum și de la un șantier naval în care acționar majoritar este statul român.
Veștile care s-au tot adunat de la începutul anului par să confirme rezultatele unui sondaj recent. Astfel, ponderea companiilor care prevăd o reducere a numărului de angajați în anul 2025 a crescut la 11% în ianuarie 2025, de la 2% în ianuarie 2024, potrivit sondajului HR Barometru, realizat de PwC România.
Măsurile de majorare a fiscalității luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum eliminarea facilităților pentru IT, agricultură și construcții, dar și încetinirea creșterii economice naționale și a altor state au început să schimbe coordonatele pe piața muncii, arată specialiștii companiei.
De asemenea, mediul de afaceri se așteaptă la noi măsuri fiscale. Astfel companiile resimt o presiune tot mai mare pe bugete care înseamnă imposibilitatea compensării facilităților eliminate de stat, diminuarea procentelor de creșteri salariale pentru acest an și chiar reduceri de personal, arată o analiză semnată de Gabriela Batîr, Senior Manager People&Organisation, PwC Romania.
Domeniile în care a crescut ponderea companiilor care anticipează reduceri de angajați
La începutul anului trecut, sectorul de Retail, FMCG și Distribuție era singurul care menționa reduceri de personal de 14%, conform datelor sondajului HR Barometru.
În luna ianuarie 2025, acest sector continuă să estimeze reduceri de 17%, pentru acest an.
Anul acesta apar în sondaj și alte sectoare care intenționează să facă reduceri de personal, circa 45% dintre angajatorii respondenți din sectorul IT și telecom preconizează o reducere a numărului de angajați, iar 7% o stagnare a personalului, comparativ cu anul trecut, când niciun angajator din acest domeniu nu estima scăderi. Mai mult, 81% dintre respondenți estimau creșteri, iar 19% stagnare.
Totodată, comparativ cu sondajul HR Barometrul din ianuarie 2024, circa 92% dintre companii (92%) din domeniul farma estimau creștere, iar restul de 8% stagnare. Cu toate acestea, la ediția de la începutul acestui an, 22% dintre companiile din sectorul farmaceutic estimează o scădere a numărului de angajați.
Dat fiind contextul, reducerile de peresonal mai sunt estimate și în industria auto (22%), manufacturieră (15%) și servicii financiare (13%).
Sondajul HR Barometru a fost realizat de PwC România în perioada 14 – 20 Ianuarie a anului 2025 și este bazat pe informațiile furnizate de către 130 de companii participante din IT și Telecom – 22%, servicii externalizate – 17%, servicii financiare – 12%, produse industriale – 10%, Bunuri de larg consum, Distribuție – 9%, retail – 9%, farmaceutic 7%, auto – 7% și construcții – 2%.
Peste 1.000 de angajați de la șase firme brașovene vor fi disponibilizați
Peste 1.000 de angajați de la șase firme din Brașov vor rămâne în perioada următoare fără locuri de muncă. Firmele au anunțat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă că vor recurge la disponibilizări, informează BizBrașov.
Potrivit unui răspuns al celor de la AJOFM Brașov, remis BizBrașov, domeniile de activitate afectate sunt industria automotive, fabricarea de încălțăminte, precum și fabricarea produselor din mase plastice.
Potrivit unor surse din piață, cel mai mare volum de disponbilizări este anunțat la compania germană Preh România, de unde vor fi „restructurate” 600 de persoane din totalul actual de 2.075 de angajați. Disponibilizarea acestora va avea loc treptat în perioada aprilie – septembrie.
Producătorul de componente auto Preh România, divizie a furnizorului global pentru industria constructoare de autovehicule, furnizor pentru Porsche, Mercedes sau Tesla, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 1,388 miliarde lei (280,7 milioane de euro). La fabrica Preh din Ghimbav sunt produse comutatoare multifuncţionale pentru volan, comutatoare bloc lumini, sisteme de control ale climei şi elemente de comandă din consola centrală a automobilelor pentru BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi, Mercedes sau Tesla.
OMV Petrom ar urma să concedieze luna viitoare peste 280 de persoane, în timp ce compania DEMGY Făgăraș, care activează în domeniul fabricării de produse de mase plastice, ar urma să concedieze peste 20 de persoane din 133 angajate.
Un producător de ștergătoare auto din Prahova închide fabrica și concediază 400 de angajați
Americanii de la Trico Wipers, producător de ştergătoare auto, vor închide fabrica de la Ariceștii Rahtivani, transmite Observatorul Prahovan. Publicația locală citează date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), care a primit, joi, o notificare prin care compania anunță intenția societății de concediere colectivă a aproximativ 400 de angajați.
Compania Trico Wipers a transmis o notificare la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Prahova prin care anunță intenția de închidere a fabricii de ștergătoare auto de la Ariceștii Rahtivani.
„Concedierile vor începe la finalul lunii martie și vor continua până în al III-lea trimestru al anului 2025”, a declarat, pentru Observatorulph.ro, Cristina Stoichici, directorul executiv al AJOFM.
Tot în Prahova, disponibilizări la fabrica de frigidere Haier Tech și la alte patru companii
Companiile care fac disponibilizări în Prahova
- Unilever South Central Europe SA – 40 persoane – decembrie 2024 – februarie 2025
- UTI Construction and Facility Management – 3 persoane – decembrie 2024
- Georom Management Consult SRL – 11 persoane – decembrie 2024
- Vicaris SRL – 46 persoane – februarie 2025
- Haier Tech SRL – 384 – aprilie – decembrie 2025
„În perioada menționată, AJOFM Prahiva a fost notificată că urmează a fi disponibilizați 484 de salariați, domiciliați pe raza județului Prahova, de către 5 agenți economici”, a menționat AJOFM Prahova.
AJOFM Prahova a menționat că pot să apară modificări cu privire la numărul persoanelor comunicat de angajatori în notificarea de concediere colectivă.
Concedieri în IT, la Cognizant și Wolters Kluwer
În domeniul IT, Cognizant România face o nouă rundă de concedieri, de această decizie urmând să fie afectați 64 de angajați din București, conform informațiilor publicate de consultantul Doru Șupeală, care scrie în mod constant despre concedieri din sectorul IT.
Cognizant România a fost înființată în 2018, când grupul american a achiziționat Softvision, o companie fondată la sfârșitul anilor 1990 în Cluj-Napoca de antreprenorul local Laurențiu Russo. Firma avea în 2023, cel mai recent an cu date publice disponibile, 2363 de angajați în România, față de 2500 în anul anterior.
Reprezentanții companiei ne-au transmis doar că reducerea sau accelerarea proiectelor e o parte “firească” a activității, fără să ofere cifre. Aceștia au sugerat că cei care ar rămâne acum fără loc de muncă ar putea fi incluși în “oportunități viitoare.”
“Cognizant oferă servicii unei game largi de clienți la nivel global, iar reducerea sau accelerarea proiectelor este o parte firească a activității. Afacerile noastre din România continuă să crească în ansamblu. Bazinul de talente Cognizant include foști angajați, iar pentru oportunitățile viitoare care corespund profilului lor, aceștia vor fi incluși în procesul de angajare, în cazul în care sunt de acord cu acest lucru”, s-au limitat să menționeze reprezentanții Cognizant.
Cognizant Technology Solutions România este una dintre cele mai mari din domeniul IT în România, plasându-se pe locul 5 în topul preliminar al celor mai mari jucători în funcție de cifra de afaceri din 2023.
Totodată, compania de soluții software Wolters Kluwer cu sediul în Cluj-Napoca renunță la o parte din angajați, „ca răspuns la evoluția condițiilor pieței”. Angajații acuză însă că desființarea posturilor se face de pe o zi pe alta și fără să primească compensații. Reprezentanții companiei spun că concedierile vizează mai puțin de 2% din forța de muncă din Cluj și că respectă „pe deplin cerințele legale din România”. Detalii AICI. Reprezentanții Wolters Kluwer au confirmat, la solicitarea Economedia, că au concediat o parte dintre angajați. Totuși, firma susține că concedierile vizează 10 angajați, respectiv mai puțin de 2% din forța de muncă a companiei din Cluj-Napoca.
„În cadrul diviziei Legal and Regulatory, unde nu avem în plan nici o formă de restructurare sau desființare de poziții. În cadrul diviziei de Dezvoltare Soluții Software, ca parte a eforturilor noastre continue de a optimiza operațiunile și de a îmbunătăți eficiența organizațională în cadrul ciclului normal de viață al unor produse software suntem, din păcate, am identificat un număr limitat de redundanțe, afectând 10 angajați – mai puțin de 2% din forța noastră de muncă din Cluj”, arată răspunsul companiei, transmis la solicitarea Economedia.
Firma susține că concedierile respectă „pe deplin cerințele legale”. „Am propus fiecărui angajat afectat soluții de încheiere amiabilă a colaborării, cu suport complet și asistență oferită pe parcursul acestei perioade de tranziție, respectând pe deplin cerințele legale din România. Rămânem dedicați bunăstării forței noastre de muncă și vom continua să le oferim sprijin în toate modurile posibile pe măsură ce navigăm prin această schimbare”, arată compania.
Două companii anunță în Sibiu posibile disponibilizări: OMV Petrom și Brandl
Compania OMV Petrom a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu cu privire la posibilitatea disponibilizării colective a 184 de angajați, începând cu luna februarie 2025, relatează Turnulsfatului.ro. Notificarea companiei nu precizează câți angajați din județul Sibiu vor fi dați afară și câți sunt din alte județe din țară. Anunțul vine după ce în urmă cu câteva săptămâni compania Brandl a dispus o măsură similară pentru 181 de angajați, o parte dintre aceștia își desfășurau activitatea în fabrica din Zona Industrială Vest din municipiul Sibiu.
Oficialii ITM Sibiu au precizat pentru Turnul Sfatului că pentru anul 2025 au primit o notificare din partea unei companii – care activează în domeniul extracției și prelucrării petrolului, privind disponibilizarea colectivă a 184 de angajați începând cu luna februarie. Sursele ziarului spun că este vorba despre OMV Petrom și că doar o parte dintre angajații care vor fi dați afară lucrează în județul Sibiu.
Anunțul vine după ce recent și compania Brandl a notificat instituțiile statului cu atribuții în domeniu cu privire la disponibilizarea a 181 de angajați. La fel, o partea dintre aceștia lucrau în municipiul Sibiu.
Fabrica este controlată integral de International Alexander, potrivit termene.ro.
Concedieri și la Șantierul Naval Damen Mangalia
Câteva sute de sindicalişti de la Şantierul Naval Damen de la Mangalia au participat marţi, 28 ianuarie 2025, la un protest pe platoul Casei de Cultură din municipiu, ca urmare a deciziei conducerii societăţii de a concedia 263 de angajaţi.
“Cerem măsuri urgente pentru: reluarea activităţii şantierului; atragerea comenzilor necesare pentru stabilitatea pe termen lung; salvarea locurilor de muncă ale celor peste 1.300 de angajaţi şi familiile lor”, a informat BNS.
Potrivit sindicaliştilor, drepturile salariale sunt achitate din Fondul de garantare, dar fondurile se termină în martie 2025 iar fără finanţare, şantierul riscă să se închidă, afectând mii de familii şi economia locală.
Controlat în proporție de 98% de Ministerul Economiei, Șantierul Naval 2 Mai Mangalia este acționar cu 51% în Damen Mangalia. Deținut în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, și de 49% de compania olandeză Damen, șantierul din Mangalia a fost inundat în primăvara anului trecut de un val de cereri de recuperare a unor datorii de sute de milioane de euro. Cele mai multe sunt cerute de companii din Grupul Damen.