Premieră: Am început să exportăm gaze în Ucraina, dar destinația lor finală este Transnistria. Bruxelles-ul dă banii. Livrările către Republica Moldova se fac la capacitatea maximă a conductei, iar importurile noastre au explodat și ele

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Pentru prima dată în istoria recentă, România înregistrează export de gaze către Ucraina. Din datele interactive Transgaz, 1,9 milioane de metri cubi ies din țară pe la Isaccea, cu destinația Ucraina.

Exportul se face pe unul dintre cele trei fire ale gazoductul Isaccea – Negru Vodă, pe care nu au mai trecut demult gaze. Pe acest fir, în urma unor investiții de zeci de milioane euro ale Transgaz, s-a făcut posibil „reverse flow-ul”, adică gazele pot să urce și în amonte, nu doar să curgă în aval, așa cum s-a făcut zeci de ani, pentru că pe aici transporta Gazprom marfa sa către sudul Europei, înainte ca totul să se sfârșească, acum câțiva ani, din pricina expirării contractului multianual de tranzit.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit unor informații din piață, aceste gaze ce apar ca un export către Ucraina sunt în fapt pentru Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova care stă în frig acum, din cauză că nu mai are deloc gaze. Acestea ar putea fi chiar gaze rusești, pentru că Moscova a promis că va livra gaze, dar sunt plătite cu bani europeni, pentru că Bruxelles-ul a promis ajutor financiar de urgență cu scop umanitar.

Ucraina se aprovizionează cu gaze prin Polonia însă necesitățile sale s-au redus drastic, din cauză că industria a fost pusă la pământ de război. Ucrainenii au însă stocuri mari de gaze, având printre cele mai mari depozite din Europa. Din acest motiv și pentru că practică prețuri mai mici decât piața, și alte țări au gaze stocate în Ucraina.

Nu numai în Ucraina exportă România, dar și în Republica Moldova și în Ungaria. Dacă la unguri vorbim de un tranzit, la moldoveni pleacă gaz românesc, plus ce au mai stocat ei în depozitele noastre, astă-vară. Conducta Iași-Ungheni este în aceste zile plină la capacitatea maximă, 6 milioane metri cubi trecând pe sub Prut, din România în Moldova. Pentru vecini, noi suntem singura sursă de gaze, după ce importurile din Rusia, via Ucraina, s-au oprit de la 1 ianuarie, în urma unei decizii în acest sens a Kievului.

Surprinde tranzitul mic către Ungaria. Anul trecut, gazoductul Arad-Szeged era, aproape zi de zi, plin la capacitate maximă, pentru că parte din importurile de gaz rusesc ale Budapestei se făceau pe la noi, via Turcia și Bulgaria. Oprirea în totalitate a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina a făcut ca fluxurile către Ungaria să fie redirecționate în totalitate pe ruta sudică – TurkStream, de unde continuă pe două fire: Bulgaria-Serbia-Ungaria și Bulgaria-România-Ungaria. Pe la noi însă curg mai puține gaze, în acest an, deci este de presupus că „grosul” trece pe la sârbi. Ungaria și Slovacia  sunt sub contracte pe termen lung cu Gazprom iar acum, pentru ele, singura rută valabilă este cea prin Turcia și Bulgaria, apoi Serbia sau România.

Totalul surselor de gaze aflate azi la dispoziția României este de 54 milioane metri cubi. Producția locală este turată la maxim – 24,3 milioane mettri cubi, extracția din depozite este de 20,3 milioane de metri cubi iar importul este de 9,2 milioane metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.