Cotele de piață deținute de cei mai mari producători de electricitate și gaz au scăzut în majoritatea țărilor UE din 2007 încoace, arată datele publicate azi de Eurostat. Pe piața de energie, cea mai mare scădere s-a înregistrat în Malta. România este una dintre cele două țări care fac notă discordantă: la noi în țară cota de piață deținută de cel mai mare producător în piața de electricitate a crescut cu 4,3% în 2019 față de 2007.
În 2019, cotele de piață deținute de marii producători în piața de electricitate au variat în statele membre: de la 100% în Cipru (unde o singură companie domină producția națională de electricitate) la 12% în Polonia. Comparativ cu 2007, cotele de piață deținute de cei mai mari producători de electricitate și gaz au scăzut în majoritatea țărilor UE. Declinul a fost de -62,2% în Malta și de doar 1 punct procentual în Ungaria. În contrast, cota de piață a marilor producători a crescut în România (4,3 pp) și Lituania (0,3 pp).
În ceea ce privește producția și importul de gaze naturale, în Estonia, Finlanda și Suedia câte o singură entitate a dominat piața. Comparativ cu 2007, cotele de piață ale celor mai mari companii din domeniul gazelor naturale au scăzut în 13 țări membre până în 2019. Au rămas stabile doar în Finlanda și Suedia și au crescut în Irlanda, Lituania și Estonia. În România, cota de piață a celei mai importante companii de producție și import de gaze a fost în 2019 de puțin peste 40%, arată datele Eurostat.