Seceta ar putea elimina aproape 15% din producția economică a zonei euro, a avertizat Banca Centrală Europeană, potrivit Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Băncile din zona euro au împrumuturi în valoare de 1,3 trilioane de euro acordate sectoarelor cele mai expuse riscurilor potențiale de lipsă de apă, în special în agricultură, industrie, minerit și construcții, potrivit unei cercetări realizate de BCE.
Avertismentul subliniază cum banca centrală își intensifică atenția asupra riscurilor financiare generate de schimbările climatice, în ciuda unei reacții politice tot mai puternice împotriva politicilor verzi și a presiunilor din partea oficialilor americani pentru ca autoritățile de reglementare să reducă din amploarea activităților în acest domeniu.
„Pierderile legate de lipsa apei, calitatea slabă a apei și protecția împotriva inundațiilor apar ca fiind cele mai critice din perspectiva valorii adăugate,” a declarat Frank Elderson, membru al consiliului executiv al BCE, într-un discurs susținut joi.
Elderson, o voce importantă printre bancherii centrali care avertizează asupra riscurilor financiare generate de schimbările climatice, a oferit ca exemplu regiunile olandeze de cultivare a lalelelor, precum Bollenstreek, care ar putea deveni nepotrivite pentru cultivarea bulbilor din cauza secetelor tot mai severe.
„Anul acesta a fost deosebit de alarmant: primăvara anului 2025 se îndreaptă spre a deveni cea mai secetoasă înregistrată vreodată în Țările de Jos, probabil depășind recordul anterior stabilit în urmă cu aproape 50 de ani,” a spus el.
Banca centrală a declarat că o nouă cercetare realizată împreună cu Laboratorul de Finanțe pentru o Planetă Rezilientă de la Universitatea Oxford a examinat consecințele economice și financiare ale „unei secete extreme, dar plauzibile,” care are loc, în medie, o dată la 25 de ani și provoacă lipsuri majore de apă.
BCE și Universitatea Oxford au constatat că agricultura este sectorul cel mai expus la lipsa de apă, cu până la 30% din producția agricolă pusă în pericol în țările din sudul Europei. Această proporție scade în țările din nord, ajungând la 12% în Finlanda.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia generează aproximativ 10-13% din producția economică din sectoare care depind în mare măsură de „serviciile ecosistemice, precum apă curată, sol fertil, polenizare și reglarea climei,” au spus economiștii de la asiguratorul german Allianz într-o cercetare separată.
Economia globală ar putea suferi o contracție de 2,3% din cauza riscurilor generate de degradarea naturii, precum eroziunea solului, a spus Allianz.