Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cea mai veche instituţie financiară internaţională şi contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale, a avertizat în raportul său anual că tensiunile comerciale şi riscurile geopolitice expun discrepanţele profunde din sistemul financiar mondial, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Războiul comercial declanşat de anunţul privind taxele vamale americane şi alte modificări majore de politică destramă ordinea economică stabilită de mult timp, a afirmat şeful BIS, Agustin Carstens.

Acesta a explicat că economia globală se află într-un “moment de răscruce”, intrând “într-o nouă eră de impredictibilitate şi incertitudini ridicate”, care testează încrederea opiniei publice în instituţii, inclusiv băncile centrale.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Raportul BIS a fost publicat cu doar o săptămână înaintea termenului limită din 9 aprilie stabilit de preşedintele Donald Trump pentru impunerea taxelor vamale şi vine la şase luni de intense turbulenţe geopolitice.

Întrebat de criticile lui Trump la adresa preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, şeful BIS nu a fost exagerat de critic. “Era de aşteptat să apară în timp fricţiuni. Era inevitabil”, a declarat Carstens.

Acesta a atras atenţia că sporirea protecţionismului şi a fragmentării comerciale “sunt în mod special îngrijorătoare” deoarece exacerbează încetinirea îndelungată a creşterii economiei şi productivităţii.

Există de asemenea dovezi economia globală devine mai puţin rezilientă la şocuri, în condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte, clima se modifică, iar problemele din lanţurile de aprovizionare şi cele geopolitice contribuie la un mediu mai volatil. Majorarea inflaţiei după pandemie a avut un impact de durată asupra percepţiei opiniei publice privind evoluţia preţurilor, se arată în raport. În plus, creşterea nivelului datoriei publice sporeşte vulnerabilitatea sistemului financiar faţă de majorarea dobânzilor şi reduce capacitatea guvernelor de a depăşi perioadele de criză.

Această tendinţă nu poate continua”, a avertizat Carstens, referindu-se la creşterea nivelului datoriei publice, atrăgând atenţia că majorarea cheltuielilor din domeniul apărării va extinde şi mai mult nivelul datoriei.

Hyun Song Shin, principalul consilier economic al BIS, a scos în evidenţă deprecierea dolarului. De la începutul anului moneda SUA s-a depreciat cu 10%.