Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus prognoza de creştere a economiei globale pentru acest an cu o jumătate de punct procentual, la 4,4%, deoarece creşterea cazurilor de Covid-19, întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi inflaţia mai mare împiedică redresarea economică, inclusiv în Statele Unite şi China, transmite CNBC, citată de News.ro.
În raportul World Economic Outlook publicat marţi, FMI a spus că se aşteaptă ca avansul produsului intern brut global să slăbească de la 5,9% în 2021 la 4,4% în 2022, creşterea din acest an fiind cu jumătate de punct procentual mai mică decât estimarea anterioară.
”Economia globală intră în 2022 de pe o poziţie mai slabă decât se aştepta anterior”, arată raportul, subliniind ”surprizele negative”, precum apariţia variantei omicron a Covid şi volatilitatea ulterioară a pieţei, de la prognoza sa din octombrie.
Perspectiva revizuită este determinată de încetinirea creşterii în cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China.
FMI se aşteaptă ca economia SUA să crească cu 4,0% în 2022, cu 1,2 puncte procentuale sub prognoza anterioară, deoarece Rezerva Federală îşi retrage stimulentele monetare, chiar dacă întreruperile lanţulurilor de aprovizionare afectează economia.
Perspectiva actualizată a eliminat, de asemenea, efectul anticipat al pachetului de politică fiscală Build Back Better al preşedintelui Biden din proiecţia sa de bază, după eşecul proiectului de lege.
Fondul estimează că economia Chinei va creşte cu 4,8% în acest an, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin faţă de estimările anterioare, pe fondul perturbărilor cauzate de politica sa de zero Covid, precum şi al „stresului financiar proiectat” în rândul dezvoltatorilor săi imobiliari.
În alte regiuni, numărul încă în creştere al cazurilor de Covid, împreună cu inflaţia în creştere şi preţurile mai ridicate ale energiei au afectat estimările de creştere la nivel global, mai ales în Brazilia, Canada şi Mexic.
FMI a spus că inflaţia mai ridicată va persista mai mult decât se anticipa anterior, dar a adăugat că ar trebui să se atenueze mai târziu în acest an, „pe măsură ce dezechilibrele dintre cerere şi ofertă vor scădea în 2022 şi politica monetară din marile economii va răspunde în consecinţă”.