Austria este nevoită să îşi revizuiască estimările privind evoluţia deficitului bugetar şi datoriei în acest an, a anunţat miercuri Ministerul de Finanţe de la Viena, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Războiul din Ucraina are un impact negativ asupra creşterii economice, iar costurile asociate cu măsurile pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti au efecte.
La fel ca şi alte state membre UE, Austria a cheltuit sume mari pentru măsuri destinate să limiteze impactul pandemiei de coronavirus şi iniţial miza pe o creştere economică solidă în acest an, care să îi permită să readucă deficitul sub limita de 3% din PIB impusă de UE, pentru prima dată după 2019.
Firma de cercetare WIFO, care elaborează prognozele pe baza cărora guvernul austriac îşi construieşte bugetul, şi-a redus luna trecută prognoza de creştere pentru acest an până la 3,9%, faţă de una de 4,8% cât estima în luna octombrie a anului trecut când a fost elaborat bugetul pe 2022.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Efectele economice ale războiului, măsurile de sprijin precum şi investiţiile strategice fac necesară o rectificare a legii finanţelor publice pe 2022”, a informat Ministerul austriac al Finanţelor referindu-se la bugetul de stat.
Austria, ţară care îşi asigură din Rusia aproximativ 80% din necesarul de gaze naturale, a subliniat că acest nivel nu va putea fi redus imediat. Ministerul de Finanţe a informat că Austria a bugetat pentru acest an suma de 1,6 miliarde de euro pentru o “rezervă strategică de gaze naturale”. În plus, asistenţa pentru zecile de mii de refugiaţi ucraineni care au ajuns în Austria va costa sute de milioane de euro în acest an.