Șeful Sberbank: Economia rusă ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelul de dinaintea sancțiunilor

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile de dinainte de sancțiuni din 2021, a declarat vineri directorul general al principalei bănci a țării, Sberbank, scrie Reuters.

Occidentul a impus sancțiuni economice Rusiei, cele mai severe cu care s-a confruntat o națiune într-o istorie modernă, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, numind-o “operațiune militară specială”.

Activele rusești au fost afectate imediat, iar prețurile de consum au crescut vertiginos, determinând autoritățile să introducă controale de capital, să majoreze rata cheie și să limiteze capacitatea investitorilor străini de a-și vinde activele în Rusia.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

German Gref, fostul ministru al Economiei din Germania a estimat vineri că țările care au lovit Rusia cu sancțiuni au reprezentat 56% din exporturile sale și 51% din importuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Sancțiunile impuse băncilor rusești au redus în mare măsură tranzacțiile financiare cu omologii străini, în timp ce Rusia este, de asemenea, blocată să primească echipamente și piese esențiale pentru industriile sale auto, energetică și aeriană.

Potrivit lui Gref, transporturile de mărfuri au scăzut de șase ori, în timp ce transportul maritim și aerian a fost, de asemenea, obstrucționat, deoarece sancțiunile au împiedicat companiile aeriene rusești să zboare spre vest, iar navelor sub pavilion rusesc li s-a interzis intrarea în porturile UE.

Deși recunosc eșecurile majore, oficialii ruși au declarat că economia se descurcă mai bine decât se aștepta inițial, unele fluxuri fiind deja diversificate, iar prețurile mai mari la energie – rezultate parțial din sancțiuni – ajutând veniturile statului.

În timp ce Uniunea Europeană se pregătește să renunțe la combustibilii fosili ruși până în 2027, Rusia a redirecționat mai mult de jumătate din livrările sale de petrol către Asia, a declarat Alexander Dyukov, șeful celui de-al treilea mare producător de petrol al țării, Gazprom Neft.