Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, vrea să depună o ofertă pentru preluarea furnizorului de energie CEZ Vânzare, potrivit unui raport al Consilului de Supraveghere publicat pe site-ul companiei. În 2020 fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumpărat principalele active românești ale cehilor de la CEZ.
Potrivit documentului, Hidroelectrica ia în vedere „avizarea ofertei Hidroelectrica în cadrul procesului de achiziție a CEZ Vânzare”.
În 2019, premierul ceh Andrej Babis a reușit să provoace o schimbare radicală a strategiei grupului CEZ: concentrarea resurselor financiare ale companiei în piața internă, pentru construirea noilor reactoare nucleare, cu prețul ieșirii din Bulgaria, Romania, Turcia și Polonia (parțial). O decizie ce nu convine deloc companiei, după cum a explicat Bloomberg într-o analiză detaliată care arată cum investitorii minoritari ai CEZ au fost speriați de presiunile premierului ceh. De ce se ferește conducerea CEZ de proiectul pentru construirea noilor reactoare? Pentru că regulile europene de pe piața energiei nucleare sunt extrem de stricte și induc costuri uriașe, marja de manevră în ceea ce privește garanțiile de stat este foarte mică. În plus, proiectele sunt atât costisitoare, cât și riscante din punct de vedere al rezultatelor financiare și riscă să slăbească poziția companiei pe termen scurt și mediu. Miercuri, Cehia a anunțat că vrea să înlocuiască folosirea cărbunelui în termocentrale printr-o invenție: un dispozitiv numit Teplator, care reciclează deșeuri nucleare pentru producerea căldurii, scrie Deutsche Welle.
Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanţi manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiţii 12,5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.
MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi de riscuri şi capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajaţi în 31 pieţe. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro.