Acord politic pe măsurile energetice europene: Consiliul UE a votat reducerea obligatorie a consumului de energie cu 5% la orele de vârf și contribuție de solidaritate pentru producători de combustibili fosili

Foto Pexels/ Pok Rie Foto Pexels/ Pok Rie

Miniștrii Energiei din cele 27 de state europene au ajuns vineri la un acord politic privind măsurile de atenuare a prețurilor ridicate ale energiei electrice, a anunțat Președinția cehă a Consiliului UE. Printre aceste măsuri se regăsesc reducerea obligatorie a cererii de energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică inframarginali și contribuția de solidaritate a producătorilor de combustibili fosili.

„Trăim vremuri excepționale și lucrăm într-o manieră excepțional de rapidă, coordonată și solidară pentru a forma un front unit împotriva înarmării continue a Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Acordul la care s-a ajuns astăzi va aduce ușurare cetățenilor și companiilor europene. Statele membre vor aplatiza curba cererii de energie electrică în orele de vârf, ceea ce va avea un efect pozitiv direct asupra prețurilor. Statele membre vor redistribui profiturile excedentare din sectorul energetic către cei care se luptă să își plătească facturile”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Reducerea cererii de energie electrică

Consiliul a convenit asupra unui obiectiv voluntar de reducere globală cu 10% a consumului brut de energie electrică și asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere cu 5% a consumului de energie electrică la orele de vârf. Statele membre vor identifica cele 10% din orele de vârf între 1 decembrie 2022 și 31 martie 2023, în care vor reduce cererea. Statele membre vor fi libere să aleagă măsurile adecvate pentru reducerea consumului pentru ambele obiective în această perioadă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Plafonarea veniturilor producătorilor regenerabili 

Consiliul a convenit să plafoneze veniturile de pe piață la 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie electrică, inclusiv intermediarii, care utilizează așa-numitele tehnologii inframarginale pentru a produce energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile, energia nucleară și lignitul. Astfel de operatori au obținut câștiguri financiare neașteptat de mari în ultimele luni, fără ca costurile lor operaționale să crească. Acest lucru se datorează rolului cărbunelui și al gazului ca surse marginale de stabilire a prețurilor care umflă în prezent prețul final al energiei electrice.

Nivelul plafonului este menit să mențină rentabilitatea operatorilor și să evite împiedicarea investițiilor în energiile regenerabile.

Statele membre au convenit să utilizeze ce măsuri doresc pentru a colecta și redirecționa veniturile excedentare către sprijinirea și protejarea consumatorilor finali de energie electrică. Statele membre au introdus anumite flexibilități pentru a reflecta circumstanțele naționale și măsurile în vigoare la nivel național. Printre acestea se numără posibilitatea de a stabili un plafon de venituri mai ridicat, de a utiliza măsuri care să limiteze și mai mult veniturile de pe piață, de a diferenția între tehnologii și de a aplica limite la veniturile de pe piață ale altor actori, inclusiv ale comercianților, printre altele.

În situațiile în care dependența netă de import a unui stat membru este egală sau mai mare de 100%, acesta încheie un acord până la 1 decembrie 2022 pentru a împărți în mod adecvat veniturile excedentare cu statul membru exportator. Alte state membre sunt, de asemenea, invitate să încheie astfel de acorduri.

Taxă de solidaritate pentru sectorul combustibililor fosili

Statele membre au convenit să stabilească o contribuție de solidaritate temporară obligatorie asupra profiturilor întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul petrolului brut, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor. Contribuția de solidaritate ar urma să fie calculată pe profiturile impozabile, astfel cum sunt determinate în conformitate cu normele fiscale naționale în anul fiscal care începe în 2022 și/sau în 2023, care depășesc o creștere de 20% din media anuală a profiturilor impozabile începând cu 2018. Contribuția de solidaritate se va aplica în plus față de impozitele și taxele obișnuite aplicabile în statele membre.

Statele membre pot menține măsuri naționale echivalente cu taxa de solidaritate, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu obiectivele regulamentului și să genereze venituri cel puțin comparabile.

Statele membre vor utiliza veniturile provenite din contribuția de solidaritate pentru a oferi sprijin financiar gospodăriilor și companiilor și pentru a atenua efectele prețurilor ridicate ale energiei electrice cu amănuntul.

Măsuri privind comerțul cu amănuntul pentru IMM-uri

Consiliul a convenit că statele membre pot stabili temporar un preț pentru furnizarea de energie electrică întreprinderilor mici și mijlocii pentru a sprijini în continuare IMM-urile care se confruntă cu prețuri ridicate la energie. Statele membre au convenit, de asemenea, că pot stabili, în mod excepțional și temporar, un preț de furnizare a energiei electrice care să fie inferior costului.

Măsurile au un caracter temporar și extraordinar. Acestea se vor aplica de la 1 decembrie 2022 până la 31 decembrie 2023. Obiectivele de reducere a consumului de energie se aplică până la 31 martie 2023. Plafonul obligatoriu al veniturilor de pe piață se aplică până la 30 iunie 2023. Statele membre au introdus derogări specifice pentru Cipru și Malta.

Context și etape următoare

Regulamentul va fi adoptat în mod oficial prin procedură scrisă la începutul lunii octombrie. Acesta va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în ziua următoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In Romania deja s.a făcut supraimpozitare la greu! Mai bine insistau pe crearea de noi unități de producție energie decât pe sprataxare. Asta tot pe umerii noștri va cădea!

  2. Asa fac tampitii, ipocritii si prostii ,se ocupa de gainarii in loc sa eezolve problemele energetice ,ue se ocupe de razboi unde nu ar avea ce cauta in nici un fel eventual ajutor umanitar!!!!

  3. Problema e ca romanii consuma in orele de vârf mai putin decât consuma spaniolii, nemții, germanii, danezii, etc, in orele de somn(noapte).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.