Casa Albă evaluează impactul unor sancțiuni împotriva companiei de stat ruse de energie atomică Rosatom Corp, un furnizor major de combustibil și tehnologie pentru centralele electrice din întreaga lume, potrivit unor surse Bloomberg. SUA nu au luat încă o decizie.
Administrația Biden se consultă cu specialiștii din industria nucleară cu privire la impactul potențial, au spus sursele citate.
Rosatom este o țintă delicată, deoarece compania și filialele sale reprezintă aproximativ 35% din îmbogățirea globală a uraniului și au acorduri pentru a transporta combustibilul nuclear în țări din întreaga Europă.
Nu este clar ce ar însemna sancțiunile pentru centralele nucleare americane și pentru importatorii de combustibil. Rusiei i-a aparținut 16,5% din uraniul importat în SUA în 2020 și 23% din uraniul îmbogățit necesar pentru alimentarea parcului de reactoare nucleare comerciale din SUA.
De obicei, reactoarele trebuie să realimenteze la fiecare 18 până la 24 de luni, iar companiile de utilități cumpără de obicei combustibil cu ani în avans și mențin stocuri semnificative.
„Este timp să ne ocupăm de asta”, a spus Seth Grae, directorul executiv al companiei de dezvoltare a tehnologiei combustibilului nuclear Lightbridge Corp. „Atâta timp cât sancțiunile vor înceta în următorii doi ani, nu va întrerupe prea mult operațiunile”, a mai spus acesta.
Orice astfel de interdicție ar putea ridica prețul uraniului și ar avea un efect mare asupra operatorilor nucleari precum Southern Co. și Constellation Energy Group, Inc., dar posibile avantaje pentru minerii autohtoni precum Energy Fuels Inc. și Ur-Energy Inc.
În ultimele zile, Producătorii de Uraniu din America au cerut administrației Biden să interzică importurile de uraniu din Rusia, în timp ce grupurile din industria nucleară au făcut lobby împotriva impunerii de sancțiuni asupra uraniului național.
„Nu ne putem permite să nu avem uraniu și îmbogățire rusească”, a spus Chris Gadomski, analist al industriei nucleare la Bloomberg NEF. „Uraniul rusesc este mai ieftin decât alte surse globale, în timp ce producția din SUA este neglijabilă”.
Operatorii nucleari americani ar trebui să se orienteze către importul de uraniu îmbogățit din alte țări precum Franța, Japonia și China, dacă se pun în aplicare sancțiuni pentru combustibilul din Rusia, a declarat Maria Korsnick, directorul executiv al Institutului de Energie Nucleară, în timpul unei conferințe de presă organizate în cadrul evenimentului CERAWeek by S&P Global din Houston.
„Cred că suntem într-o formă bună” pentru aprovizionarea pe termen scurt cu uraniu îmbogățit, operatorii având provizii pentru realimentarea în această primăvară și toamnă. „Asta ne dă timp să reacționăm”, a mai spus aceasta.
sursa: Bloomberg, Sursa foto: Flickr / The White House