Administrația Biosferei Delta Dunării a scos la licitație în SICAP un contract de 440.000 de lei pentru activități de informare și publicitate pentru un proiect de sensibilizare a opiniei publice privind soarta nurcii europene, animal în pericol de dispariție. Proiectul presupune și realizarea unui pavilion dedicat nurcii europene, intitulat „Altarul Nurcii Europene”.
Achiziția se numește, mai precis, „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România SAVE E-MINK-RO (2017-2020)”.
Două loturi sunt scoase la licitație, iar lucrările ce urmează a fi făcute cuprind de la crearea și distribuția de comunicate de presă, la pagină de Facebook, postări pe Facebook, pliante, material colantate și altele. Detaliat, acestea sunt activitățile cerute de Administrație:
„LOT 1 Servicii de informare și publicitate pentru implementarea activităților obligatorii, cuprinzând servicii de informare și publicitate necesare pentru realizarea următoarelor activități:
– Comunicat de presă (la începutul proiectului) – 1 apariție
– Comunicat de presa (la sfârșitul proiectului) – 1 apariție
– Panouri pentru afișare temporara – 1 buc
– Plăci permanente după finalizarea proiectului – 1 buc
– Autocolante și plăcuțe – 45 buc – Afișe A3 – 10 buc – Website (actualizare)/ pagina distinctă pe web-site ARBDD – 1 buc – Pagina Facebook – 1 buc – Întâlniri cu comunitatea locală – 6 buc
LOT 2 Servicii de informare și publicitate pentru implementarea activităților facultative, cuprinzând servicii de informare și publicitate necesare pentru realizarea următoarelor activități:
– Anunturi de presă suplimentare – 2 buc;
– Materiale de promovare: mape, pliante, pixuri, ghiduri, sistem roll-up etc. – 3.000 brosuri, 350 postere, 1.100 Kit – uri educationale, 2.500 pixuri, 1.500 memory-stick 1.100 tricouri, 1.100 sepci, 1.300 sacose, 350 Mape, 2 roll-up-uri;
– Realizarea pavilion dedicat nurcii europene (Altarul Nurcii Europene) – 1 buc;
– Organizarea de seminarii pentru copii (“Săptămâna altfel”) – 1.000 copii informați;
– Realizare de conferințe (evenimente de tip workshop) – 2 buc.”.
Contractul se întinde pe 29 de luni, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Operațional Infrastructura Mare. Selectarea câștigătorului se va face după criteriul prețului cel mai scăzut, ofertele se deschid în 13 septembrie.
La începutul acestui an, România a anunțat că ia măsuri pentru a salva nurca europeană amenințată critic. Mai precis, un proiect român finanțat din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) reface habitatele naturale ale nurcii europene și crește conștientizarea cu privire la acest animal pentru a-l salva de la dispariție. Proiectul se concentrează pe Delta Dunării și este un parteneriat între cercetători și organisme guvernamentale din România însărcinate cu protejarea mediului deltei, care este cea mai mare din Europa. Activitățile proiectului vor include supraînălțarea malurilor submerse ale unor canale, revitalizarea ecologică a insulelor artificiale, efectuarea de cercetări în privința stării de sănătate a nurcii europene și evaluarea amenințărilor cu care se confruntă aceasta. Valoarea totală a proiectului este 8,3 milioane euro (40,6 milioane euro), din care 85% este finanțat de FEDR. Proiectul este planificat să se implementeze între 1 august 2019 și 31 decembrie 2023.