Administratorul platformei falimentare de criptomonede FTX a intentat un proces împotriva Binance şi fostului CEO al acesteia, Changpeng Zhao, pentru a recupera cel puţin 1,76 miliarde de dolari, acuzând o tranzacţie cu acţiuni “frauduloasă”, transmite CNBC, conform News.ro.
Într-o plângere depusă duminică într-o instanţă din Delaware, FTX acuză o tranzacţie din 2021 prin care Binance, Zhao şi alte părţi au ieşit din acţionariatul FTX, vânzând o participaţie de 20% în platformă şi a 18,4% în entitatea americană a acesteia, West Realm Shires, înapoi către companie.
Moştenitorii FTX susţin că plata pentru răscumpărarea acţiunilor a fost realizată de divizia Alameda Research a FTX, utilizând o combinaţie de tokenuri ale patformei de tranzacţionalre ale FTX şi Binance, precum şi stablecoin-ul dolarizat al Binance.
”Alameda era deja insolventă în momentul tranzacţiei şi nu putea susţine financiar această achiziţie,” susţine procesul, calificând tranzacţia ca pe ”un transfer fraudulos,” realizat cu acordul co-fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried, care acum execută o pedeapsă de 25 de ani pentru fraudă legată de colapsul platformei.
Binance respinge acuzaţiile, afirmând într-un comunicat că ”acuzaţiile sunt nefondate şi ne vom apăra cu fermitate.”
Acest proces reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre două dintre cele mai mari nume din industria cripto, după prăbuşirea spectaculoasă a FTX, care a zguduit piaţa.
FTX, cândva o platformă evaluată la 32 de miliarde de dolari, a ajuns în faliment din cauza incapacităţii de a face faţă unui volum imens de retrageri de fonduri din partea clienţilor, ceea ce a dus la o scădere generalizată a pieţei de criptomonede.
Repercusiunile au culminat în noiembrie anul trecut, când Bankman-Fried a fost găsit vinovat de şapte capete de acuzare de fraudă, iar Zhao a pledat vinovat pentru încălcarea Legii privind secretele bancare, prin lipsa unui program eficient de combatere a spălării banilor şi încălcarea sancţiunilor economice americane.
În plus faţă de recuperarea fondurilor, procesul mai susţine că Zhao a făcut ”o serie de afirmaţii false, înşelătoare şi frauduloase” în postări pe X (fostul Twitter), care au provocat ”un val previzibil de retrageri de la FTX”, contribuind astfel la colapsul platformei.