Agenţia Internaţională a Energiei: Investițiile în energia curată ar putea crește cu 50% până în 2030

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Criza energetică globală declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea accelera tranziţia la energia curată, a apreciat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit agențiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Pe lângă măsurile de sprijin pe termen scurt pentru consumatori, în urma majorării preţurilor, criza a determinat acum multe state să accelereze schimbările structurale. Dacă vor fi implementate, planurile vor duce la o creştere de 50% pe plan global a investiţiilor în energia curată până în 2030, conform Raportului privind perspectivele energiei mondiale, prezentat joi de IEA.

Pieţele energiei şi politicile energetice nu se schimbă doar pe termen scurt, ci şi în următoarele decenii, a afirmat directorul IEA, Fatih Birol.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform analizei IEA, un nivel de vârf al cererii globale pentru combustibilii fosili se preconizează pentru prima dată. Conform actualului cadru politic, folosirea cărbunelui ar urma să scadă în următorii ani, iar cererea pentru gaze naturale va atinge nivelul de vârf până la finalul deceniului.

De asemenea, IEA estimează creşterea vânzărilor de vehicule electrice, care va duce la reducerea cererii de petrol până la mijlocul deceniului următor.

Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va scădea de la 80% la 60% până în 2050, în mod corespunzător urmând să scadă şi emisiile de CO2, se arată în raport.

Investiţiile globale în energie curată ar urma să se majoreze la peste 2.000 miliarde de dolari pe an până în 2030, în creştere cu jumătate faţă de nivelul actual, în timp ce “pieţele internaţionale de energie suferă o reorientare profundă după ce statele îşi ajustează ruptura de fluxurile de energie din Rusia”, apreciază IEA.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de combustibili fosili, nu-şi va mai recâştiga niciodată ponderea în mixul aprovizionării cu energie pe plan global pe care a avut-o înaintea invadării Ucrainei. Furnizarea de către Moscova de energie comercializată la nivel internaţional va scădea la 13% până în 2030, de la aproximativ 20% în 2021, previzionează IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: