Albert Soare, fondator Kilowat: Ne așteptăm la un salt tehnologic privind bateriile de stocare în 2025 și la scăderea prețurilor

Baterii stocare Tesla Group

Bateriile de stocare ar putea înregistra un salt tehnologic în 2025, iar prețul lor ar putea scădea, afirmă Albert Soare, fondator Kilowat, companie care oferă soluții de vânzare de sisteme fotovoltaice, de instalare a panourilor solare și bateriilor de stocare energie și consultanță și mentenanță post-instalare.

„Stocarea devine problema cea mai importantă și este și capitolul la care România este deficitară, însă luptă cu putere să rezolve acest deficit. Întreg sectorul de energie verde este dependent de această interconectivitate care se face cu bateriile de stocare. Iar în sectorul rezidențial se vede clar că în momentul de față bateriile litiu-fier-fosfat, devine tot mai folosită, fiind o tehnologie mai performantă și mult mai sigură decât litiu-ion privind posibilitatea de incendii”, explică Albert Soare.

Conform lui, România poate obține un avans fără precedent în sectorul fotovoltaic în 2025, impulsionat de programele de finanțare precum Casa Verde și RePower EU, de liberalizarea prețurilor la energie și de interesul crescut în general al românilor pentru a scăpa de grija facturilor și a deveni independenți energetic. În plus, România este tot mai atractivă pentru investitori în parcuri fotovoltaice. Totuși, această creștere accelerată aduce în prim-plan o problemă critică: deficitul sever de capacități de stocare a energiei, un obstacol major pentru întregul sector energetic național.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Românii se bazează pe centrale fotovoltaice odată cu scumpirea energiei

Interesul românilor este tot mai mare pentru centrale fotovoltaice, fie pe cont propriu, fie prin programe subvenționate. Programul Casa Verde contribuie semnificativ la extinderea energiei verzi în România și, prin urmare, la scăderea prețurilor la energie în timp. Odată cu eliminarea plafonării prețurilor la energie, programată pentru 1 aprilie, tot mai mulți români se orientează către centralele fotovoltaice pentru a-și reduce costurile și a-și asigura independența energetică. Creșterea continuă a tarifelor la electricitate a accelerat interesul pentru soluțiile de energie regenerabilă, în special în sectorul rezidențial, unde panourile solare devin o investiție strategică și eficientă pe termen lung.

Plafonarea prețurilor la energie va fi eliminată pentru cei mai mulți români, fiind luate în calcul pentru reduceri doar persoanele defavorizate, mai ales că statul are restanțe de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie pentru compensarea facturilor la energie.

„2025 este puternic influențat de finanțările disponibile, care mențin domeniul fotovoltaic într-un avânt semnificativ. Programele precum Casa Verde, RePower EU și ElectricUp 2 generează un volum mai mare de proiecte față de 2024, tot mai mulți clienți înțelegând cât de important este să lucreze cu instalatori consacrați, cu instalatori cu o vastă experiență, ce vor exista și peste 15-20 de ani.

Totuși, ceea ce va defini cu adevărat piața este decizia privind continuarea plafonării prețurilor la energie. În acest context, probabil cererea pentru centrale fotovoltaice va fi mult mai mare, însă odată cu creșterea cererii vor crește și prețurile la panouri și e recomandat ca românii să instaleze panouri solare cât încă prețurile sunt accesibile. Per ansamblu, mă aștept la un an mai bun decât cei anteriori, dar nu lipsit de provocări. Vedem deja cum firmele conștientizează nevoia de a reduce costurile cu energia și de a deveni independente energetic, iar acest lucru se reflectă în interesul crescut pentru programele Electric UP și AFIR”, declară Albert Soare.

2025, avans tehnologic privind bateriile de stocare a energiei

Una dintre cele mai mari probleme pentru România în 2025 este capacitatea redusă de stocare a energiei. Deși sectorul fotovoltaic este în plină expansiune, capacitatea de stocare a energiei rămâne în urmă, afectând eficiența și stabilitatea rețelei.

„Ne așteptăm la un salt tehnologic privind bateriile de stocare în 2025 și, de asemenea, la scăderea prețurilor pentru acestea. Stocarea devine problema cea mai importantă și este și capitolul la care România este deficitară, însă luptă cu putere să rezolve acest deficit. Întreg sectorul de energie verde este dependent de această interconectivitate care se face cu bateriile de stocare. Iar în sectorul rezidențial se vede clar că în momentul de față bateriile litiu-fier-fosfat, devine tot mai folosită, fiind o tehnologie mai performantă și mult mai sigură decât litiu-ion privind posibilitatea de incendii”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

De asemenea, sunt schimbări și vor apărea noutăți în domeniul centralelor eoliene. Vom vedea capacități de eoliene mixte.

În ansamblu, în continuare România reușește să implementeze foarte bine trecerea la energie verde. În ceea ce privește marile instalații, România rămâne în continuare foarte atractivă pentru investitori și pot fi puse în funcție noi parcuri fotovoltaice. Așadar, în acest an domeniul fotovoltaic cunoaște o nouă creștere, mai ales având în vedere interesul ridicat al românilor pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

Kilowat este o companie de soluții de energie regenerabilă din România fondată de fondatorii companiei SanoVita.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.